Rezeg a léc, vagy nem Trump alatt? - ez itt a kérdés

| forrás:
TF információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Ismételten Időközi választásokhoz érkeztünk az amerikai egyesült államokban, amit a tenger túloldalán angolul "Midterm" -ként neveznek. Az utóbbi évtizedekben talán a legizgalmasabb időközi választás lesz az idei, hiszen az elmúlt években legfontosabb - amerikai tőzsdére pozitív hatással levő erőt - az úgynevezett Trump hatást fogja élesben tesztelni.

Ahhoz, hogy megértsük milyen hátasai lehetnek a november 6-án lezajló eseménynek a tőzsdékre, először meg kell vizsgálnunk az amerikai kongresszus szisztematikus összetételét, a törvények alkotását és a választási rendszer komplexitását.

Így áll fel az USA kongresszusa

Az Egyesült Államok kongresszusa a 435 személyből álló, úgynevezett képviselőházból – ami hasonló az nálunk régen létező alsóházhoz – és a 100 főt számláló szenátusból áll, amely a felsőház megfelelője. Így tehát 218 személy kell ahhoz, hogy egy párt a képviselőházat irányítani tudja. A szenátusban 51-en szükségesek ehhez. Mivel a képviselőház 435 tagját 2 évente újraválasztják, így a ,,rendes" elnök választáshoz hasonlóan, az időközi választásokon kell helytállniuk a képviselőknek.

A szenátorokat ugyanakkor 6 évente választják újra, náluk megosztottan csak az egész szenátus egyharmadát választják meg 2 évente. A képviselőház összetétele érthetően gyakrabban változik, mint a szenátusé.

A törvények és határozatok születése

Az amerikai törvényalkotás procedúrája értelmet ad annak, hogy milyen fontos is egy pártnak a szenátus és a képviselőház közös irányítása. A törvényt először is egy képviselőnek a házban vagy szenátusban elő kell terjesztenie és csak ezután szavaz majd róla a képviselőtestület. Miután a házon vagy szenátuson átment a dolog, felterjesztik a szenátusnak vagy a képviselőháznak, amely megszavazása utána kerül felterjesztésre az elnökhöz, akinek ezt még alá kell írnia.

Ez nem holmi formalitás, néha nem a legnépszerűbb lépés. Az elnökök sokszor megvétóztak törvényjavaslatokat a múltban, amikor is a törvényt visszadobják a rajzoló asztalra és kezdődhet az egész folyamat előlről. Természetesen a legfelsőbb bíróságnak is van beleszólása az ügyekbe, úgymond vétójoga, ha nem tart alkotmányosnak egy kongresszusi és elnöki döntést. Ezt a három, egymást ellenőrző szervezeti (kongresszusi, elnöki, és bírósági) törvényhozást hívjak az Egyesült Államokban ’checks and balancesnek’.

A legfelsőbb bíróság szerepe

Fontos, hogy ’Supreme Court’ avagy legfelsőbb bíróság tagjai - igaz elviekben függetlennek - , de kihalásos úton választja ki őket a jelenlegi elnök. Ezt a jelölést ezután el kell, hogy fogadjak a szenátusban, emiatt annak irányítása kulcsfontosságú. A jelen állás szerint hacsak valami sajnálatos nem történik, egy jó pár évig még legalább a Republikánus párt jelöltjei lesznek többségben ebben a szervben.

A szenátusi csarnok

Egyensúlyozás a kés élén

A két évvel ezelőtti Republikánus győzelem után, e párt vezeti a képviselőházat és a szenátust. Hatalmas előnyt veszítenének, ha akármelyik testület irányítása kicsúszna a kezük közül. Jelenleg a házban 235-193 arányban, a szenátusban pedig 51-49 arányban a Republikánusok vannak többségben. Idén a Demokrata pártnak 24 helyet kell megszereznie a házban ahhoz, hogy sikeresen kontroll alá vegyék a testületet. A szenátusban már nehezebb lesz a helyzete a Demokrata Pártnak, hiszen a most választandó 35 helyből 26 független jelölt, aki ugyan ténylegesen a demokratákkal szokott szavazni és csak 9 republikánus. Tehát nemcsak, hogy minden eddigi helyüket meg kell tartaniuk, de meg 2 helyet el kell, hogy csaklizzanak a republikánusok elől. Itt az elemzők szerint nem történik majd érdemi változás.

A ház megszerzésével tehát képesek lennénk megakadályozni bármely döntést, amit a Republikánusok át szeretnének vinni. Hozzuk fel példának a Trump által az elmúlt héten meglebegetett újabb adókedvezményeket, amelyeket a demokraták kifejezetten elleneznek és valószínű, ha tehetik elkaszálják. Egy esetleges republikánus bukás után, az ellenzék képes lenne eltörölni az alumíniumra és acélra kivetett vámokat, visszavonni az újonnan kötött NAFTA egyezményt és az Iráni szankciókat. Talán a legdrasztikusabb, de ugyanakkor legvalószínűtlenebb szcenárióban le is tudnak mondatni Trumpot az elnökségről

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az index szerint kitarthat a gazdasági növekedés »