Rontot a Világbank rontotta fejlődő-prognózisán

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Rontotta a fejlődő kelet-ázsiai-csendes-óceáni térség idei növekedési előrejelzését a Világbank arra hivatkozva, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségeket övező bizonytalanságok és a világ nagy gazdaságaiban tapasztalható lassulás még jobban visszavetheti a régió exportját.

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet csütörtökön közzétett jelentésében az idei évre 5,8 százalékos, a jövő évre 5,7 százalékos, 2021-re pedig 5,6 százalékos gazdasági növekedést jósolt a 14 fejlődő országot magában foglaló régiónak a tavalyi 6,3 százalékos bővülés után. Az áprilisi prognózishoz képest az idei várható növekedési ütemet 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,3 százalékponttal csökkentették a Világbank elemzői. A jelentésben kiemelték, hogy a globális kereslet gyengülése és a bizonytalanságok fokozódása visszafogta az exportot és a beruházásokat, és azt jelzi, hogy a növekvő kereskedelmi feszültségek hosszú távú fenyegetést jelentenek a régió növekedésére.

A Kína közelében fekvő országok, mint feldolgozóipari centrumok, rövid távon korlátozott mértekben haszonélvezői lesznek a kereskedelmi feszültségek és a globális bizonytalanságok fokozódásának. Miközben a vállalatok keresik a módját annak, hogy kikerüljék a vámokat, a fejlődő kelet-ázsiai és csendes-óceáni országoknak nehéz lesz Kínát helyettesíteni a globális értékláncokban rövid távon, mert infrastruktúrájuk nem megfelelő és termelési kapacitásuk alacsony - mutatott rá Andrew Mason, a Világbank területileg illetékes vezető közgazdásza. A Világbank elemzői arra számítanak, hogy Kína bruttó hazai terméke (GDP) idén 6,1 százalékkal jövőre 5,9 százalékkal, 2021-ben pedig 5,8 százalékkal bővül a tavalyi 6,6 százalékos növekedés után. Tavasszal az idei és a jövő évre is 6,2 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítettek Kínának. A térség legnagyobb olajkitermelő országa, Malajzia a tavalyi 4,7 százalékos GDP-növekedés után idén és következő két évben egyaránt 4,6 százalékos gyarapodásra számíthat. Az elemzők csak a jövő évi becslést rontották, 0,1 százalékponttal. Kínát nem számítva a térség gazdasága idén és jövőre 4,9 százalékkal növekedhet, 2021-ben pedig 5,0 százalékkal. Az idei és a jövő évi becslést 0,3 százalékponttal rontották az elemzők.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Pánik után jöhet a fellélegzés – kivéve az iparban »