Rossz hírek jöttek az euróövezetből

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben januárban, de így is az előző hónapban elért több mint 17 éves csúcs közelében maradt. Az Eurostat legfrissebb jelentése szerint pedig lassult a gazdasági növekedés az Európai Unió egészében és az euróövezetben is a tavalyi év utolsó negyedében.

Csökkent a fogyasztói bizalom

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által kedden kiadott jelentés szerint januárban 114,7 pontra esett a fogyasztóknak a gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) értéke az előző havi 115,3 pontról.

A felmérés módszertanának frissítése miatt visszamenőleg változtak az értékek, így például a decemberben mért 116,0 pont a felülvizsgálat után 115,3 pontra mérséklődött.

Az Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 114,7 pontra süllyedt januárban, míg decemberben 115,1 ponton 2000 augusztusa óta a legmagasabb értéken állt. A legnagyobb nem euróövezeti tagállamban, Nagy-Britanniában 0,7 ponttal 111,1 pontra esett vissza az index, Lengyelországban viszont jelentősen, 5,0 ponttal, 111,7 pontra nőtt.

A gazdasági hangulatindex hosszú távú átlaga 100 pont minden tagállam esetében. A 100-nál magasabb pontszám a gazdaságot derűlátóan megítélők túlsúlyára utal, az alacsonyabb viszont borús kilátásokat tükröz.

Mi lehet az oka?

Az euróövezetben az enyhe visszaesés mögött az áll, hogy a szolgáltatások és a kiskereskedelem szereplőinek derűlátása érzékelhetően csökkent, az ipar hangulata nem változott, míg az építőiparé és a fogyasztóké erősödött.

A nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Németországban 0,6 ponttal, 116,0 pontra, Spanyolországban 0,9 ponttal, 110,9 pontra, Hollandiában pedig 0,9 ponttal 112,9 pontra nőtt, míg Franciaországban 2,4 ponttal, 111,5 pontra, Olaszországban pedig 1,7 ponttal 110,1 pontra esett a gazdasági hangulatindex értéke.

A magyarországi ESI újabb történelmi rekordértékre, 120,9 pontra nőtt januárban az előző havi 120,8 pontról. Az alindexek közül a feldolgozóipari 10,2 pontról 11,1 pontra, a szolgáltatásoké pedig 15,7 pontról 16,3 pontra nőtt, míg a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 7,7 pontról mínusz 8,7 pontra, a kereskedelmi pedig 14,1 pontról 9,1 pontra csökkent, az építőipari 25,1 ponton stagnált.

Az EcFin egy másik felmérése szerint az euróövezetben az üzleti hangulatindex 0,06 ponttal, 1,54 pontra mérséklődött. A vállalkozók optimistán ítélik meg a rendelésállomány és az export kilátásait, míg a raktárkészletek alakulását illetően romlott a vélemény.

Lassult a gazdasági növekedés

Lassult a gazdasági növekedés az Európai Unió egészében és az euróövezetben is a tavalyi év utolsó negyedében - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által kedden kiadott jelentésből, amelyben az első becslés alapján készült adatokat ismertetik.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 0,6 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest a december 31-én végződött három hónapban.

A harmadik negyedévben az euróövezetben és az unióban is 0,7 százalékkal nőtt a gazdaság negyedéves összevetésben.

Az előző év azonos időszakához képest az euróövezetben 2,7 százalékkal, az Európai Unióban pedig 2,6 százalékkal növekedett a gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben. A harmadik negyedévben mindkét blokkban 2,8 százalékos növekedést mértek.

Elemzők negyedéves szinten 0,6 százalékos, éves összehasonlításban pedig 2,7 százalékos növekedést vártak október-decemberről.

A tavalyi év egészét tekintve az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt 2,5 százalékkal nőtt a GDP. Az Eurostat február 14-én, majd március 7-én teszi közzé a részletesebb adatokon alapuló adatokat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Zuhanó repülésben az USA gazdasága »