Csökkent a Fed

| forrás:
mti - TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tízmilliárd dollárral, havi 75 milliárdra csökkenti eszközvásárlási programját az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A döntés meglepte a piacokat, az elemzők többsége úgy vélte, hogy csak tavasszal indul a pénzcsapok elzárása.

A Federal Reserve Nyiltpiaci Bizottságának (FOMC) közleménye szerint a jelzálog-fedezetű eszközökre és az állampapír-vásárlásokra fordított keretet egyaránt 5-5 milliárddal, azaz havi 35, illetve 40 milliárd dollárra csökkentik. A bizottság 9:1 arányban szavazta meg a döntést. Nem módosította ugyanakkor a 0,25 százalékos kamatot a monetáris testület, ismét jelezve, hogy ennek mértéke addig nem változik, amíg a munkanélküliség el nem éri a 6,5 százalékot.

A lépést az FOMC a reálgazdasági mutatókkal magyarázta: jövőre akár 3,2 százalékkal is nőhet a hazai össztermék a korábban prognosztizált 2,7-3,1 százalék helyett, és a munkaerőpiaci adatok is kedvezőek. A közlemény szerint jövőre folytatódhat az eszközvásárlási program leépítése, ha a folyamatok kedvezőek maradnak.

Az első kommentárok általában "jelentőségteljesnek, de nem agresszívnek" minősítették a lépést. "Logikus lépés volt, amit meg kellett tennie a Fed-nek" nyilatkozta a CNBC-nek David Kelly, a JP Morgan ügyvezető igazgatója utalva arra, ami ebben az évben történt: a munkanélküliség 7 százalékra csökkent, a megkezdett lakásépítések száma elérte az egymilliót. Az S&P 500 25 százalékkal emelkedett. „Lejárt a legszélsőségesebb monetáris politika időszaka. Örülök, hogy látom” –tette hozzá a szakember.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Trumpnak megint nem tetszik a Fed véleménye »