Saját kardjába dől Nagy-Britannia

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint komoly Brexit-sokk éri elsősorban jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik.

Visszavettek a várakozásokból

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett átfogó nyári prognózisa szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás, amelyen a választók többsége a kilépésre szavazott, súlyos bizalmi eróziós hatást gyakorol majd a fogyasztási kiadásokra, és ezt csak részben ellensúlyozza a font gyengülésének külső versenyképesség-javító hatása.

A ház ennek alapján az idénre általa várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos, és 2018-ban is csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár a brit gazdaságban.

Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az ITEM Club még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre. Felülvizsgált hétfői előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a munkanélküliség 2019-re 7,1 százalékig emelkedik a jelenlegi 5 százalékról.

Tartós marad a nyomás

Az ITEM Club közgazdászai szerint a piacok ugyan stabilizálódtak az első sokk után, de a fontárfolyamra nehezedő nyomás várhatóan tartós marad. Ennek alapján a ház azzal számol, hogy a font az idei utolsó negyedévben átlagosan 15 százalékkal lesz gyengébb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az 1992-ben szerzett tapasztalatok alapján - amikor a font a spekulációs nyomás hatására kiesett az akkori európai átváltási mechanizmusból (ERM) - a reálgazdaság gyengesége várhatóan kordában tartja a font árfolyamveszteségéből eredő inflációs nyomást, és ebben a környezetben a Bank of England - a brit jegybank - valószínűleg zéróra csökkenti alapkamatát az év végéig - áll az ITEM Club hétfői előrejelzésében.

Maradt az alapkamat

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják, sőt a citybeli elemzői közösségben csaknem konszenzusos volt az a várakozás, hogy a Bank of England monetáris tanácsa már múlt csütörtöki - a népszavazás óta első - kamatdöntő ülésén hozzákezd a monetáris enyhítéshez. A jegybank monetáris testülete azonban egyelőre a több mint hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát, de egyenes utalást tett arra, hogy augusztusban lehetséges a monetáris politika további enyhítése.

A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Augusztusban már léphetnek

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nem sokkal a népszavazás után kijelentette, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a reálgazdaságban mutatkozó "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" miatt.

A Bank of England monetáris tanácsa azonban a múlt csütörtöki döntéshez fűzött elemzésében úgy fogalmazott, hogy egyelőre a népszavazási eredmény által a keresletre, a kínálatra és a fontárfolyamra gyakorolt hatás előzetes értékelését végezte el, és a tanács legtöbb tagja a monetáris politika augusztusi enyhítésével számol.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Európa a franciák mellett áll az USA-val szemben »