Skócia mentené meg a külföldi munkavállalókat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A skót miniszterelnök szerint ha a brit kormány térítéshez kötné a külföldi EU-állampolgárok nagy-britanniai tartózkodási jogának garantálását a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után, a skót kormány ezt a költséget kifizetné a skót közszolgáltatási szektorban, például az állami egészségügyben dolgozó uniós munkavállalóknak.

Skóciának kellenek a külföldiek

Nicola Sturgeon a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: Skócia ezzel a gesztussal is azt szeretné üzenni az Európai Unió más országaiból náluk letelepedetteknek, hogy szívesen látja őket, és azt szeretné, ha maradnának.

Sturgeon a Sunday Herald című vasárnapi skót lapnak írt cikkében is kifejtette ezt a tervet. A skót kormányfő "erkölcsileg védhetetlennek, gazdaságilag rövidlátónak" nevezte, hogy a brit kormány nem hajlandó mindenre kiterjedő és egyértelmű garanciát vállalni a külföldi EU-állampolgárok jogainak érvényesítésére a Brexit utáni időszakban.

Sturgeon szerint Skóciának "egyelőre" nincs ellenőrzési hatásköre a bevándorlási politikában, de a skót kormány "ahol tud, ott cselekedni fog". Ennek egyik konkrét példája, hogy ha a brit kormány térítési kötelezettséghez köti az EU-állampolgárok számára a letelepedett státus megadását, a skót kormány a skóciai közszolgáltatási szektorban dolgozó külföldi EU-s munkavállalóknak ezt a költséget megtéríti - írta vasárnap megjelent cikkében Nicola Sturgeon.

A brit javaslat

A brit kormány által a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak érvényesítésére kidolgozott, június végén ismertetett javaslatcsomag szerint azok, akik egy később kijelölendő határnapig már öt évet életvitelszerűen eltöltöttek Nagy-Britanniában, "letelepedett" jogi státust kaphatnak. Ennek alapján a Brexit után is ugyanolyan jogok illetnék meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

London eddig nem tett konkrét utalást arra, hogy ezért kell-e majd fizetni és ha igen, mennyit. A Sunday Herald név nélkül idézett brit kormányzati forrásai szerint azonban e státus megadása annyiba kerülne, mint a brit útlevél kiállítási költsége, amely jelenleg 72,50 font (26 ezer forint).

Népszavazás?

A brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Nicola Sturgeon azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

A vasárnapi BBC-interjúban azonban a skót kormányfő kijelentette, hogy amíg a brit kilépés feltételrendszere bizonytalan, addig korai lenne az új függetlenségi referendum idejét meghatározni.

A skót függetlenségről három éve már tartottak népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kudarctól tartaranak a brit piacokon érdekeltek »

4IG 630 (-1,25 ) AKKO Invest 462 (-0,97 ) DELTA 98 (-2,39 ) Duna House A 3060 (0,66 ) KULCSSOFT 1520 (0,66 ) MOL 1837 (-1,18 ) MTELEKOM 385 (0,39 ) NUTEX 31 (1,45 ) OPUS 255 (-0,78 ) ORMESTER 11500 (-4,96 ) OTP 11070 (-1,25 ) OTT1 192 (-0,52 ) PANNERGY 618 (-1,90 ) RICHTER 6785 (-0,51 ) TAKAREK 484 (0,83 ) WABERERS 902 (0,22 )