Sokáig fogják tartani a kamatot Matolcsyék

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A monetáris tanács tagjai egyhangúlag az alapkamat tartására szavaztak az augusztusi kamatdöntő ülésen, és egyetértettek abban, hogy a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat 1,35 százalékos történelmi mélypontot jelentő aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság megfelelő ösztönzésével - derül ki az ülés szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvéből.

Hosszan tartó, laza monetáris politika jön

A monetáris tanács most is egyetértett abban, hogy a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol. A monetáris tanács előző, júliusi kamatdöntő ülése után Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke bejelentette az öt hónapig tartó újabb alapkamat-csökkentési ciklus végét, és közölte, hogy az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Matolcsy György szerint az 1,35 százalékos alapkamatot tartja a jegybank egyensúlyi kamatnak a Magyar Nemzeti Bank vezetésének akkori ismeretei szerint. Az augusztusi ülés jegyzőkönyve szerint a tanács megítélése alapján a kamattartó döntés összhangban van a jegybank korábbi magatartásával és kommunikációjával, valamint a piaci várakozásokkal, így erősíti a jegybank hitelességét és kiszámíthatóságát.

A várakozásokkal összhangban alakultak az adatok

A monetáris tanács megítélése szerint tovább folytatódhat a magyar gazdaság növekedése. Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, és a hazai reálgazdasági környezet - bár csökkenő mértékben, de - továbbra is dezinflációs hatású marad. A belső kereslet élénkülése ellenére, Magyarország külső piacainak elhúzódó kilábalása miatt a kapacitáskihasználtság csak fokozatosan javulhat.

Forrás: wikipedia

A júniusi Inflációs jelentés előrejelzési feltételei továbbra is érvényesek, ezek alapján az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az irányadó ráta tartása, és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat. A jegyzőkönyv tanúsága szerint több tanácstag kiemelte, hogy az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban beérkezett inflációs és makrogazdasági adatok a várakozásaikkal összhangban alakultak, ami szintén az irányadó ráta tartása mellett szólt.

Többen hangsúlyozták, hogy a nemzetközi pénzügyi piacokon tapasztalható bizonytalanság óvatosságra adhat okot a jövőben, ugyanakkor az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a monetáris tanács helyzetértékelése érdemben nem változott, ami az alapkamat tartását indokolta.

Élénken bővül a hazai gazdaság

A jegyzőkönyv szerint az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékony volt a hangulat a nemzetközi pénzpiacokon, ez azonban nem gyakorolt érdemi hatást a magyarországi pénzpiaci mutatókra. Javította a hangulatot a görög adósságrendezéshez kapcsolódó tárgyalások alakulása, míg a kínai tőkepiaci folyamatokhoz és növekedési kilátásokhoz, illetve az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed kamatemeléséhez kapcsolódó bizonytalanság következtében romlott a globális kockázatvállalási hajlandóság.

A magyar pénzpiacot nyugodt hangulat jellemezte, a forint euróval szembeni árfolyama szűk sávban mozgott. A magyar gazdaság sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány. A jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács úgy ítéli meg, hogy a havi makrogazdasági indikátorok alapján a növekedési alapfolyamatok nem változtak érdemben, és a hazai gazdaság bővülése élénk ütemben folytatódhat.

A tanács következő kamatmeghatározó ülését szeptember 22-én tartja, amelyről október 7-én 14 órakor tesz közzé rövidített jegyzőkönyvet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

MNB: a 0,60 százalékos alapkamat támogatja az árstabilitást »