Sokak szerint stadionok helyett jólétre lenne szükség

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Az idei esztendőben Brazília kétségkívül a világ lakói figyelmének a középpontjába került. Leginkább a labdarúgó világbajnokság kapcsán, amelyet 2014-ben a dél-amerikai ország rendezett meg, mégpedig kitűnően.

Most azonban a brazil elnökválasztásra figyel a közvélemény, amelynek második fordulóját vasárnap tartják. A tét nem kicsi, a politikai vetélkedés szorosnak tűnt, ám a legfrissebb közvélemén- kutatások az eddig regnáló baloldali munkáspárti Dilma Rousseff egyértelmű előnyét regisztrálták az első forduló során talpon maradt jobbközép szociáldemokratapárti Aécio Nevesszel szemben. A választási hajrá kissé ingerült hangnemben zajlott, nagy valószínűség szerint azonban nem ez lesz a döntő a voksoláskor.

Gyors fejlődés után gazdasági visszaesés jött

A brazil emberek szemében sok érv szól ugyanis a jelenlegi elnök Dilma Rousseff mellett, de nem kevés azok száma sem, akik változást kívánnak. Merthogy nagy volt a csillogás az idei labdarúgó világbajnokság idején, ám nem takarhatta el azokat a gazdasági gondokat, amelyek ma a brazil lakosság egy részét joggal aggasztják. A kétezres második évtized kétségkívül jól kezdődött Brazíliában. Az említett időszak első esztendejében, 2010-ben például  7,5 százalékkal növekedett a gazdaság.

Mint a Tőzsdefórum is beszámolt róla, az ország minden tekintetben tekintetben gyorsan fejlődött. Lakossága – becsült adatok szerint – meghaladja a kétszáz milliót. Huszonhat szövetségi állam és egy szövetségi kerület alkotja az ország közigazgatását. Gazdag ásványi kincs és energiavagyona. A feldolgozóipar két nagyvárosban, Sao Pauloban és  Buenos Airesben koncentrálódik. A vaskohászat a Minas Gerais-i vasércre települt Volta Redonda, Belo Horizonte és Sao Paulo ipari háromszöghöz kötődik. Az ország a világ legnagyobb kávé-, cukornád-, narancs- és banántermelői közé tartozik. Szója, kakaó és marhahús termelésben Brazília a második helyen áll, valamint a negyedik legnagyobb dohánytermelő.

Hideg zuhanyként érkezett az S&P-től a leminősítés

Hideg zuhanyként jött azonban tavasszal, hogy leminősítette Brazíliát a világ egyik legnagyobb a hitelminősítője, a Standard & Poor’s, elsősorban a gyenge költségvetési és reálgazdasági teljesítménnyel indokolva a lépését. Az ország hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának besorolását az eddigi “BBB”-ről egy fokozattal “BBB mínusz”-ra rontotta. Az S&P módszertanában ez a befektetésre ajánlott kategória alsó széle.

Az S&P várakozása, amint azt az eltelt időszak bizonyította nem volt alaptalan. A gazdasági növekedés alaposan visszaesett, a legtöbb gazdasági megfigyelő 0,5 százalékos GDP gyarapodást prognosztizál az idei évre.  Az infláció 6,5 százalékon állomásozik, visszaesett az ipari termelés és a befektetési kedv az elmúlt évhez képest.

A gazdasági helyzet romlása ellenére a lakosság jelentős része ma is bízik a jelenlegi elnökben és annak pártjában. Tény ugyanis, hogy a brazíliai Munkáspárt több mint egy évtizedes politikai hatalma idején számos szociális intézkedés valósult meg. A „Bolsa Família” elnevezésű szociális program mintegy ötvenmillió családnak segített iskoláztatni és a súlyos betegségek ellen beoltatni a gyermekét. A Fome Zero-nak nevezett programot úgy jellemezte az nemzetközi világszervezet, hogy annak segítségével Brazília megszűnt az éhezők országa lenni.

Rousseff szociálpolitikájával szemben Neves reformjai

A politikai ellenfél, a szociáldemokrata Aécio Neves elsősorban a középosztály és a tehetősebb rétegek támogatására számíthat. A vasárnapi választásokon eldől az is, mennyire fogták meg a lakosságot a politikus beígért gazdasági reformtervei.

Egy biztos, Brazíliában nem kicsi az elégedetlenek rétege. Ez megmutatkozott a labdarúgó világbajnokságot megelőzően is, amikor hosszú ideig ezrek tüntettek hangoztatván: nem fényűző stadionok építésére, hanem jólétre lenne sürgetően szükség a dél-amerikai országban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
4IG 640 (1,91 ) AKKO Invest 469 (1,52 ) ALTEO 748 (-0,27 ) AutoWallis 82 (1,88 ) BIF 296 (-2,63 ) CIGPANNONIA 180 (-1,10 ) DELTA 95 (-0,84 ) EHEP 2550 (1,59 ) ENEFI 320 (-3,03 ) FUTURAQUA 69 (-0,43 ) GSPARK 3390 (0,59 ) Gloster 2590 (12,61 ) MASTERPLAST 610 (1,67 ) MOL 1860 (0,11 ) MTELEKOM 386 (0,26 ) NORDTELEKOM 31 (1,33 ) NUTEX 31 (-0,48 ) OPUS 261 (-0,19 ) OTP 11040 (2,60 ) OTT1 195 (-1,52 ) PANNERGY 630 (1,61 ) RABA 874 (0,69 ) SET Group 69 (2,06 ) TAKAREK 482 (-2,63 )