Sokaknak esélyük sincs a mamahotelből való szabadulásra

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az utóbbi éveket meghatározó, és mindenki számára érzékelhető rendkívül dinamikus ingatlanár emelkedést az OTP Bank Hello Otthon kutatása* is alátámasztja. Eszerint a magyarok 63 százaléka érzi úgy, hogy a lakóhelyén túlárazottak a lakások. Jól gondolják; szinte sosem voltak ilyen magasan az ingatlanárak Magyarországon, ezért egyre nehezebb saját lakáshoz jutni, főleg a fiatalok vannak nehéz helyzetben. Van olyan kerület a fővárosban, ahol csak egy év alatt több mint 30 százalékkal növekedtek az ingatlanárak.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatásának eredményei szerint a magyarok 80 százaléka szerint csakis egy saját lakás adhatja meg az otthon biztonságát. A lakásvásárlás mégis jelentős kihívást jelent a teljes lakosság, de különösen a fiatalok számára. Az egyik legnagyobb akadályt (a megkérdezettek 62 százaléka szerint) az anyagi körülmények jelentik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a válaszadók 40 százalékának semmilyen lakáscélú megtakarítása sincs.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

A nők hamarabb költöznek el

Az Eurostat nemrég megjelent felmérése szerint négy fiatal európaiból (25-34 év közöttiek) egy még mindig a szülői házban lakott 2016-ban. Az elsők között a finn, a dán és svéd fiatalok hagyják el a családi fészket, míg a magyarok a középmezőnyben végeztek a 27 éves átlagéletkorral. Hazánkban az egyik legnagyobb a különbség annak tekintetében, hogy mikor kezdenek önálló életet a nők és férfiak.

A nők ugyanis már 26 évesen elköltöznek otthonról, míg a férfiak mindezt csak 29 éves korukra hajlandóak meglépni. Ezt támasztja alá az OTP Hello Otthon kutatása is, miszerint a mamahotel szolgáltatásokat elsősorban a férfiak élvezik itthon, és ez az arány Észak-Magyarországon és a falvakban magasabb az átlagnál.

Egy jó pénzügyi partner is segíthet

Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója szerint a pénzügyi kérdésekkel kapcsolatos dilemmákra sok helyzetben jelenthet megoldást a megfelelő pénzügyi partner kiválasztása:

„Az egyre dráguló lakásárak mellett különösen felértékelődik a széles lakástámogatási rendszer elemeinek tudatos, jól megtervezett igénybevétele a finanszírozási konstrukció összeállításkor. A népszerű és ismert CSOK és lakás-takarékpénztári megtakarítás mellett további, az OTP Banknál elérhető otthonmegoldásokkal jelentősen, akár milliókkal is növelhetik egy család lakásvásárlásra szánt költségvetését.”

Az OTP Bank tapasztalatai szerint az ügyfelek a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellett egyre gyakrabban kötnek hitelük mellé lakás-takarékpénztári szerződést, ami amellett, hogy évi 30 százalékos, maximum évi 72 000.- Ft összegű állami támogatást jelenthet (EBKM állami támogatással: 4,25 - 12,54 százalék; EBKM állami támogatás nélkül -1,64 - -0,05 százalék), a befizetések után, a megtakarítási idő lejártát követően fix kamatozású lakáskölcsön felvételi lehetőséget is biztosít. THM: 7,4-8,5 százalék.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Aki most adná el lakását, lecsúszott a nagy üzletről »