-->

Sokat esett a tejtermékek ára

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Augusztusban négyéves mélypontra csökkentek az élelmiszerárak globálisan. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint elsősorban a tejtermékek és a szemes termények ára esett.

A szervezet által minden hónapban kiszámított élelmiszerár-index 2010. szeptember óta a legalacsonyabb, 196,6 pont lett augusztusban, 3,6 százalékkal alacsonyabb júliushoz képest.

Az indexet egy szemes terményeket, olajos magvakat, tejtermékeket, húsféléket és cukrot tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a FAO szakértői.

Márciusban az index 10 havi csúcson állt arra a bizonytalanságra, hogy Ukrajna, amely a világ kilencedik legnagyobb búzaexportálója, miként oldja meg a kivitelt a Krím félsziget elvesztésével.

A FAO csütörtökön a szemes termények idei globális termésmennyiségére vonatkozó előrejelzését 14 millió tonnával 2,512 milliárd tonnára javította, ami így minden idők második legnagyobb termése lehet. Az idei évre várt szemes termény mennyiség 0,5 százalékkal kisebb a tavalyi rekordnál.

A FAO ezzel egy időben a tavalyi történelmi csúccsal megegyező, 716,5 millió tonnára változtatta az idei globális búzaterméssel kapcsolatos várakozását az egy hónappal korábban várt 707,2 millió tonnáról.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban »