Sokk helyett óvatos optimizmus

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Lassulhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentéseinek üteme az amerikai szövetségi tartalékbank (Federal Reserve) mennyiségi enyhítési programjának bejelentett visszafogása után - jósolták csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.

Citybeli elemzői vélemények szerint a globális felzárkózó térség egészében nem várható súlyosabb piaci felfordulás a likviditási forrás szűkítése után sem, mivel a világ vezető jegybankjai - a Fed-del együtt - ezután is juttatnak likviditást a piacra.

RBS: 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést vár

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői csütörtökön közölték, hogy a Fed döntése nyomán felülvizsgált előrejelzési forgatókönyvük a következő négy hónap mindegyikében egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol. Az RBS korábbi prognózisa a következő három hónapban lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített.

Az RBS 2,40 százalékos MNB-kamatmélypontot vár, ami az agresszívabb előrejelzések között van a londoni elemzői közösségen belül.

Megoszlanak a vélemények a mélypontról

A 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői például az e héten bejelentett kamatcsökkentés után közölték, hogy az MNB alapkamatának mélypontját a 2,60-2,80 százalékos sávban várják, és azzal számolnak, hogy a jegybank ennek elérése után hosszabb ideig nem módosítja kamatát. A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szerint az MNB márciusra - egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

Már számítottak erre a piacok

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni elemzői a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus lassításának globális hatásairól összeállított csütörtöki prognózisukban közölték: véleményük szerint a döntést fogadó viszonylagos piaci nyugalom arra vall, hogy a világ nagy gazdaságainak jegybankjai hozzákezdhetnek eszközállományuk eddigi példátlan ütemű felhalmozásának visszafordításához, annak kockáztatása nélkül, hogy a felzárkózó piacokon megismétlődnek a nyárihoz hasonló árfolyam-kilengések.

Ben Bernanke, a Fed leköszönő elnöke először a nyáron tett egyenes utalást arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, és szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Fed és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta piacra zúdított pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

A Fitch csütörtöki londoni elemzése szerint ugyanakkor a belátható jövőben folytatódik a legnagyobb gazdaságok jegybankjainak eszközvásárlása, sőt például az eurójegybank (EKB) és a Bank of Japan esetében a pénzügypolitika még további enyhítése látszik valószínűbbnek. Japánban ugyanis a jegybanki politika prioritása a kikeveredés a deflációból, az euróövezetben pedig egyre inkább a monetáris politika előterébe kerülhet a defláció elkerülése - áll az elemzésben.

A Fitch szerint mindemellett a felzárkózó térségben a piaci kiigazítások részben már Bernanke nyári megszólalása után végbementek, és bár azóta lezajlott valamelyes korrekció, a felzárkózó gazdaságok fizetőeszközeinek dollárárfolyamai nem álltak vissza teljesen a 2013 elején mért szintekre.

Elmaradt a sokk

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai csütörtöki elemzésükben közölték, hogy a felzárkózó piaci befektetési eszközök szempontjából semlegesnek vagy marginálisan pozitívnak tekintik a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának kezdődő kivezetéséről elhangzott előző napi bejelentést.

A ház szerint azt, hogy a Fed bejelentése nem érte sokkhatásként a piacokat, mutatta az is, hogy az amerikai kincstárjegyhozamok már a mostani ülés előtt a Fed monetáris testületének szeptemberi ülését megelőző szinteken jártak, márpedig a Fed-enyhítés elkezdése akkor sokkal erőteljesebb konszenzusos várakozás volt, mint most.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint Bernanke előző napi szavaiból arra lehet következtetni, hogy a Fed eszközvásárlásának kivezetése fokozatos ütemű lesz 2014-ben. A szakértők úgy vélik, a Fed havonta tízmilliárd dollárral szűkítheti a likviditáspótlást. Ez jövőre 450 milliárd dollár, a jelenlegi mennyiségi enyhítési ciklusban összesen 1470 milliárd dollárnyi Fed-eszközvásárlást jelentene.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ez többé-kevésbé összhangban lenne azoknak a piaci szereplőknek a várakozásaival, akik csak márciustól számoltak a likviditási csap elzárásának kezdetével, így a vártnál korábbi kezdés bejelentésének önmagában várhatóan csekély piaci hatása lesz.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Maradhat a 15 ezres PIN határ a bankkártyákon »

4IG 619 (-0,16 ) AKKO Invest 460 (-0,86 ) ANY 1225 (-1,21 ) APPENINN 354 (1,00 ) AutoWallis 79 (0,38 ) CIGPANNONIA 176 (-2,22 ) CyBERG 1180 (-1,67 ) DELTA 99 (0,10 ) EHEP 2630 (0,38 ) ENEFI 324 (3,18 ) FORRAS/OE 1120 (3,70 ) FUTURAQUA 67 (-4,16 ) GSPARK 3250 (1,88 ) Gloster 2496 (4,00 ) KULCSSOFT 1520 (-3,49 ) MOL 1865 (-0,05 ) MTELEKOM 385 (0,92 ) NORDTELEKOM 30 (0,67 ) NUTEX 30 (0,50 ) OPUS 251 (-0,59 ) OTP 10810 (-1,01 ) OTT1 198 (-1,00 ) PANNERGY 612 (-1,92 ) RICHTER 6675 (-0,30 ) SET Group 73 (1,40 ) TAKAREK 478 (-2,45 ) WABERERS 874 (-3,96 ) ZWACK 16750 (0,30 )