Sokkolta Macront az új német koalíció?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Századvég vezető kutatója szerint a német választási eredmény sokként érhette Emanuel Macron francia elnököt, aki attól ijedhetett meg, hogy nem tudja majd véghez vinni az Európai Unió reformját célzó centralizációs csomagját.

Nehézséget okozhat

Pócza István az M1 aktuális csatorna pénteki adásában azt mondta: Macron arra számított, hogy Angela Merkel úgy nyeri meg a választást, hogy az eddiginél stabilabb felhatalmazást kap, és a szociáldemokrata párttal folytathatja a koalíciós munkát.

Utóbbiakkal jó kapcsolatot ápol a francia elnök - mutatott rá a szakértő, aki szerint nem elképzelhetetlen, Macron arra bíztatja majd a szociáldemokratákat, hogy vegyenek részt a kormányzati együttműködésben.

Ha ugyanis nélkülük jönne létre az úgynevezett Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek kormányzati együttműködése, akkor Angela Merkel német kancellár energiáit jelentősen lekötné a német belpolitika és kevesebb figyelmet tudna fordítani az európai politikára. Macron pedig kevésbé tudná a politikai akaratát érvényesíteni - mondta.

Macron nem aprózza el

Emmanuel Macron francia államfő a választási kampányban tett ígéretének megfelelően jelentős adócsökkentést, a Brüsszelnek tett kötelezettségvállalásának megfelelően pedig példa nélküli kiadáscsökkenést irányoz elő a szerdán bemutatott jövő évi költségvetésben, amely gazdaságösztönző intézkedéseket is tartalmaz.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter szerint a javuló gazdasági konjunktúrának köszönhetően a büdzsé "kivétel nélkül minden francia számára kedvező lesz".

A tárcavezető, aki jövőre 1,7 százalékos gazdasági növekedéssel számol, azt sem tagadta, hogy a vagyonadót azért alakították át kizárólag az ingatlanvagyont sújtó adóvá, hogy így ösztönözzék az új beruházásokat a vállalatoknál. "Felhalmozást szeretnénk teremteni azért, hogy majd legyen mit szétosztani" - fogalmazott a gazdasági miniszter.

Itt vannak Macron reformtervei
Emmanuel Macron francia államfő kedden a párizsi Sorbonne egyetemen bemutatta az Európai Unió reformját célzó tízéves útitervét.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tetemes összeget fordítanak az osztrákok a tömegközlekedésre »