Sose találod ki, hogy ki jár jól a Brexittel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A font alacsonyabb árfolyamának köszönhetően jelentősen nőtt a svájci óramárkák luxustermékeinek eladása az Egyesült Királyságban a brit európai uniós népszavazás óta.

Pedig már szinte bajban voltak

A svájci órák exportja 13 százalékkal bővült júliusban az előző év azonos időszakához képest - írta a Financial Times című lap szerdán az alpesi ország óragyártóinak szövetségére hivatkozva. A brit európai uniós népszavazás tehát jót tett a svájci óraiparnak, amely amúgy világszerte az export szűkülésével szembesül.

Tavaly jelentősen csökkent az Európában eladott svájci órák száma. Szakértők szerint a terrorizmustól való félelem miatt az emberek kevesebbet költenek, de emellett a turizmusban tapasztalható változások, a világgazdaság lassuló bővülése, valamint az is hozzájárult a kedvezőtlen svájci adatokhoz, hogy túltelítetté vált a hongkongi luxuspiac.

Mindenki fontot költ

A svájci órák Franciaországba és Németországba irányuló exportja júliusban 28, illetve 24 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Az Egyesült Királyság piacán viszont meghatározó szerepük van a turistáknak, így a font alacsonyabb árfolyama kedvezően hatott a vásárlói hangulatra.

Szakértők mindenesetre felhívták a figyelmet arra, hogy kereslet valutaárfolyamok változásán alapuló bővülése általában rövid távú. Az Egyesült Királyság esetében viszont tovább kitarthat, ha a turizmus újabb lendületet kap a font gyengébb árfolyama miatt.

Új-Zélandra menekülnek a britek a Brexit elől?
Meredeken nőtt az új-zélandi kivándorlás iránt érdeklődő britek száma a hazájuk európai uniós tagságról tartott népszavazás óta.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kudarctól tartaranak a brit piacokon érdekeltek »