Sosem volt még ilyen egyszerű a városfejlesztés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) új tanácsadó szolgáltatást indít városok számára fejlesztési stratégiáikat támogató beruházások megtervezéséhez, valamint finanszírozási eszközökhöz való hozzáférésük megkönnyítéséhez.

Városrehabilitáció és energiahatékonyság

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint, az Urban Investment Support (URBIS), azaz a városi beruházások támogatása olyan önkormányzati projektek finanszírozását kívánja segíteni, mint például a társadalmi befogadás, a városrehabilitáció, az energiahatékonyság, vagy éghajlat-politikai intézkedések bevezetése.

Maros Sefkovic, az EU energiaügyi biztosa elmondta, az URBIS a beruházási stratégiák és projektek kialakításától a részletes megtervezésen át a végrehajtásig testre szabott technikai és pénzügyi tanácsadást, valamint innovatív finanszírozási lehetőségeket kínál a városoknak azzal a céllal, hogy már rövid és középtávon is kiforrott projektek induljanak el.

A testreszabott tanácsadás, valamint a meglévő források és eszközök mozgósítása révén az URBIS megkönnyíti a városok beruházásainak végrehajtását.

Új lehetőségek teremtődnek

Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos elmondta, a kezdeményezésnek köszönhetően a városok megkapják a szükséges támogatást ahhoz, hogy új lehetőségeket teremthessenek lakosaik számára.

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank városoknak és régióknak nyújtott tanácsadásért és projekttámogatásért felelős alelnöke elmondta, tekintettel arra, hogy három évtized múlva tízből nyolc európai polgár városban fog élni, a kis- és nagyvárosoknak, valamint a régióknak finanszírozásra és tanácsadásra van szükségük ahhoz, hogy intelligens, modern, zöld és innovatív városokká, illetve régiókká válhassanak. Az URBIS kísérleti projekt ezt tudja biztosítani - húzta alá.

Miért jó ez?

A program többek között segítséget nyújt stratégiai tervezéshez, valamint a beruházási programok és projektek rangsorolásához és optimalizálásához.

Segít banki szakaszba juttatni a projekteket és a beruházási programokat, segít feltárni az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) és a - városi területek számára a 2014 és 2020 közötti időszakban több mint 100 milliárd euró beruházást biztosító - kohéziós politikai alapok keretében külön-külön vagy együttesen meglévő finanszírozási lehetőségeket, továbbá segít olyan finanszírozási megközelítéseket kidolgozni, amelyek célja az önkormányzati adósságteher enyhítése, valamint az önkormányzati társaságok és a magántulajdonban lévő városi szolgáltatók támogatása a finanszírozási eszközökhöz való hozzájutásban.

A program menete

A tájékoztatás szerint az Európai Beruházási Tanácsadó Platformon található internetes oldalon minden város mérettől és tagállamtól függetlenül pályázhat az URBIS támogatására.

Az EBB és az uniós bizottság 2018 második felében értékeli az indulást követően végzett munkát, valamint azt, hogy mekkora a városok részéről az igény az URBIS-támogatás iránt.

Ha az URBIS sikeresnek bizonyul, fontolóra veszik, hogy a kezdeményezés folytatása, továbbfejlesztése és kiterjesztése céljából a program további erőforrásokat kapjon - közölték.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megnyitották az észak-erdélyi autópálya szakaszát »

4IG 610 (0,66 ) AKKO Invest 417 (0,12 ) ALTEO 770 (-1,28 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) CIGPANNONIA 284 (1,07 ) DELTA 82 (2,75 ) Gloster 2580 (-0,77 ) MOL 1638 (0,18 ) MTELEKOM 365 (-0,54 ) Megakran 4 (-11,11 ) OPUS 234 (1,52 ) OTP 9260 (1,20 ) OTT1 165 (-0,60 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 790 (1,02 ) RICHTER 6650 (2,31 ) SET Group 58 (0,70 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1200 (4,35 )