-->

S&P-leminősítés után további kamatcsökkentés várható

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Továbbra is valószínűsíthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatja az enyhítési ciklust keddi ülésén, ám a döntés ezúttal erősen függ majd a Standard & Poor's által péntek este bejelentett leminősítés hétfői és keddi piaci reakciójától - vélekedtek hétvégi előrejelzéseikben londoni elemzők.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este, az európai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését.

Magyarországra a pénteki lépés után most a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb államadós-besorolást, ugyanakkor a nagy hitelminősítők közül egyedüliként stabil kilátással listázza a magyar szuverén adósságot.

A Moody's Investors Service listáján Magyarország "Ba1" osztályzattal, a Fitch Ratings nyilvántartásában ugyanennek megfelelő "BB plusz" besorolással szerepel, de mindkét cég leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra. A Moody's és a Fitch magyar szuverén besorolása viszont most egyaránt egy fokozattal jobb, mint az S&P által Magyarországra pénteken megállapított új osztályzat.

Az MNB keddi kamatdöntő ülésére adott előrejelzésükben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői mindezek alapján közölték, hogy alapesetben változatlanul újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés várnak.

A GS elemzői kiemelték, hogy péntek este a forint mindössze 1,6 százalékkal volt gyengébb augusztusban mért idei csúcsánál, emellett a hosszú futamidejű állampapírok eddig végbement hozamcsökkenése tartósnak mutatkozik, és a hazai állampapír-aukciók is rendre sikeresek.

A Goldman Sachs londoni közgazdászai szerint mindez jó eséllyel újabb kamatcsökkentésre készteti kedden a monetáris tanácsot.

A ház elemzői szerint a várakozásnál alacsonyabb októberi infláció és a gyenge harmadik negyedévi előzetes GDP-adatok is a kamatcsökkentés mellett szólnak.

A cég közgazdászainak véleménye szerint ugyanakkor a Standard & Poor's által bejelentett osztályzatrontás valószínűleg a monetáris tanács enyhítésre hajló külső tagjait is "elgondolkodtatja" arról, hogy mennyire tekinthető tartósnak a magyar befektetési termékeket terhelő kockázati felárak csökkenése és a Magyarországgal kapcsolatos kedvezőbb kockázati megítélés a külföldi befektetők körében.

A ház elemzői ennek alapján úgy vélekedtek, hogy ha a leminősítést a hétfői nyitás után "nagyon negatív" piaci reakció követi, az akár meg is akadályozhatja a keddi MNB-kamatcsökkentést.

A Goldman Sachs szakértői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem számítanak ilyen kedvezőtlen piaci reakcióra, különös tekintettel arra, hogy a magyar befektetési eszközök iránti kereslet a korábbi leminősítések ellenére is változatlanul erős.

A GS londoni elemzői közölték: arra az esetre, ha valóban nem lesz erőteljes piaci reakciója a Standard & Poor's osztályzatrontásának, fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB monetáris testülete a keddre várt kamatcsökkentés után is folytatja az enyhítési ciklust, és 2013 nyarára további 0,50 százalékponttal 5,50 százalékig süllyeszti a jegybanki alapkamatot.

A ház szakértői elismerték ugyanakkor, hogy ez a piaci várakozásnál óvatosabb prognózis, a határidős kontraktusok árazásaiból következtethetően ugyanis a piac még legalább 0,75 százalékpontnyi további kamatcsökkentéssel számol a keddre valószínűsített enyhítés után.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői sem valószínűsítették, hogy a befektetők számára a Standard & Poor's által bejelentett leminősítés komoly fordulatot jelentene, különös tekintettel arra, hogy a ház megítélése szerint az S&P indoklása "nem tartalmazott semmilyen újdonságot" a piac számára.

A JP Morgan elemzői ugyancsak további 0,25 százalékpontos csökkentést várnak a keddi kamatdöntő ülésen, ugyanakkor azt valószínűsítették prognózisukban, hogy a szavazati megoszlás ismét szoros, 4:3 arányú lesz.

Októberi ülésén a monetáris tanács a piaci hangulat javulásának tartósságához és a célszinttel összeegyeztethető középtávú inflációs kilátásokhoz kötötte a további kamatcsökkentéseket. Magyarország kockázati mutatói az azóta eltelt egy hónapban "vegyesen" alakultak, az ötéves állampapírok hozama 20 bázisponttal csökkent, a tízéves lejáraté viszont 10 bázisponttal emelkedett, a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az előző kamatdöntés óta 25 bázisponttal lett magasabb, ugyanakkor ennek előzményeként, október egészében 100 bázispontot meghaladó mértékben csökkent.

A JP Morgan londoni elemzőinek várakozása szerint a monetáris tanács külső tagjai mindezt egybevetve arra a következtésre fognak jutni kedden, hogy a magyar kockázati felárak összességében továbbra is viszonylag alacsonyak.

A ház szerint mindemellett a monetáris tanács tagjai számára várhatóan megkönnyebbülést jelentett az is, hogy októberben a tizenkét havi összevetésű inflációs ütem 6,0 százalékra csökkent az előző havi 6,6 százalékról. A magyarországi infláció ugyan továbbra is jóval a célszint felett jár, azonban az MNB szeptemberi előrejelzésétől időarányosan kissé most elmarad - hangsúlyozták a JP Morgan londoni szakértői.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az MNB továbbra is elkötelezett az árstabilitás mellett »

4IG 498 (-1,39 ) AKKO Invest 398 (-0,50 ) APPENINN 303 (-0,82 ) AutoWallis 79 (-1,26 ) BIF 235 (-2,08 ) DELTA 63 (-4,72 ) FUTURAQUA 57 (0,70 ) KULCSSOFT 1365 (0,74 ) MOL 1542 (0,26 ) MTELEKOM 343 (0,44 ) OPUS 197 (-0,61 ) ORMESTER 11950 (-0,42 ) OTT1 123 (-0,81 ) RABA 872 (1,16 ) RICHTER 6405 (0,71 ) SET Group 47 (-3,88 )