Nyolc évvel ezelőtti szinten a munkanélküliség a spanyoloknál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Májusban 3,1 százalékkal, mintegy 112 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken, megállapítva, hogy ezzel a 2009-es szintre csökkent a munkanélküliség a dél-európai országban.

A szakszervezetek a feltételek miatt aggódnak

A munkanélküliek száma 3,4 millió volt az év ötödik hónapjában, amire utoljára 2009 januárjában volt példa. A dél-spanyolországi Andalúziában például több mint 23 ezerrel lett kevesebb a munkanélküli. A hivatal adatai szerint a foglalkoztatottak száma májusban 18,3 millió volt Spanyolországban.

Az idei első negyedévben a munkanélküliségi ráta 18,75 százalék volt, enyhe növekedést mutatott a 2016-os 18,6 százalékos adathoz képest, miközben jelentősen csökkent a 2015-es 20,9 százalékhoz, és a 2014-es 23,7 százalékhoz viszonyítva. A spanyol jegybank legutolsó jelentése szerint erre az évre 17,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható.

A spanyol szakszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a foglalkoztatás színvonala nem megfelelő, alacsony a határozatlan idejű munkaszerződések aránya, a munkáltatók kevés óraszámban foglalkoztatnak, alacsony bérért, ami nem teszi lehetővé a szegénység mértékének, sem pedig az egyenlőtlenségek csökkenését.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Többen kértek munkanélküli segélyt »