Stabilan őrzik cégvezetői pozícióikat a nők

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tartósan őrzik elért pozícióikat a női cégvezetők a férfiakkal szemben. A működő hazai vállalkozásokban a női cégjegyzésre jogosultak 31 százalékos aránya alig változott 2013 óta - állítja Hantos Zoltán az OPTEN céginformációs szolgáltató projektmenedzsere.

Állandósult az arány

A női cégjegyzésre jogosultak számának aránya a cégjegyzők összlétszámához mérten állandósult a hazai cégstruktúrában. Ez az érték 2013 és 2015 között kis mértékben még növekedett is és minimális csökkenés csak a tavalyi évben volt kimutatható.

A női aláírók aránya érdekes eloszlást mutat, amennyiben azokat a cégek árbevételével hasonlítjuk össze. Azokban a kis cégekben, amelyek árbevétele nem haladja mg a 100 millió forintot, arányuk enyhén meghaladta az átlagot (31,91 százalék).

A középső szegmensben, 100 és 1000 millió forint közötti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknál viszont jóval alacsonyabb, csak 24,37 százalékot mutat ez az érték. Ezzel ellentétben, a 1000 millió forintnál nagyobb árbevételű cégeknél, jóval magasabb, 34,85 százalékos volt a női cégjegyzők aránya 2016-ban.

Ennek az egyik lehetséges oka, hogy azokon a szakterületeken, ahol a nők aránya felülreprezentált (pl. pénzügy, számvitel), csak a nagyvállalati szektorban kapcsolódik cégjegyzési jogkör.

Előnyös tulajdonságok

Összegezve elmondhatjuk, hogy a női cégjegyzésre jogosultak aránya a vizsgált időszakban stabilan 31 százalék körül maradt. Ezt nem befolyásolta sem a működő cégek, sem az aláírok teljes számának csökkenése.

Egyre több cég ismeri fel, hogy az olyan, általában női vezetőkre jellemző tulajdonságok, mint a mérsékelt kockázatvállalás, a hosszabb távú tervezés és a nagyobb megbízhatóság kedvezően befolyásolja a vállalkozások működését.

Ez abban is megnyilvánul, a tisztán férfi menedzsmenttel, illetve tulajdonosi körrel rendelkező vállalkozások 10 százalékkal rosszabb kockázati besorolást érnek el, mint azok, amelyek vezetésében egy vagy több nő is található.

Ennek ellenére a női cégvezetők arányának növekedése, egyenlőre mégis várat magára – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató projektmenedzsere. 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Vezetőváltás a Skodánál »