Stagnált a francia fogyasztói bizalom

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A romlás helyett stagnált a francia fogyasztói bizalmi index szeptemberben, különösen a háztartások hosszútávú pénzügyi kilátásai javultak, ugyanakkor romlott a munkanélküliséggel kapcsolatos várakozás.

A francia statisztikai hivatal (INSEE) kedden közölte, hogy a fogyasztói bizalmi index szeptemberben megegyezett az augusztusi 95 ponttal. Elemzők az index gyengülésére, 94 pontra számítottak szeptemberre. A bizalmi index 1973 májusában rekordmagasan, 130 ponton állt, mélypontja 2013 májusában volt, 80 ponttal.

A június végével záródott három hónapban a francia hazai össztermék (GDP) 17 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, amikor 5,3 százalék volt a visszaesés. A statisztikai hivatal előrejelzése szerint a folyó harmadik negyedévben a GDP már 19 százalékkal nőhet és további 3 százalékkal az utolsó negyedévben.

A kormány előrejelzése szerint az idén 10 százalék körüli mértékben csökken a GDP, jövőre viszont már 8 százalékkal erősödik a francia gazdaság, amely 2022-ben éri el a válság előtti szintet. Az INSEE a múlt héten közölte, hogy Franciaországban február óta a legmagasabb szintre emelkedett az üzleti bizalomindex szeptemberben, különösen ipari szektor mutatója nőtt, az augusztusi 92 pontról 96 pontra erősödött.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a fogyasztói bizalom Amerikában »