Súlyos ára lehet a görög kudarcnak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Pénzügyi járványkockázatot jelent a görög belpolitikai válság, és nem is Görögország közvetlen szomszédságában, hanem az euróövezet gyengébb lábakon álló központi gazdaságaiban - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

Görögországban az elnökválasztás hétfői kudarca miatt fel kell oszlatni a parlamentet, és várhatóan január végén előre hozott választásokat tartanak.

Az Eurasia Group politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői hétfői előrejelzésükben azt jósolták, hogy a kiújuló piaci bizonytalanságoktól nem az euróövezet déli perifériája, hanem Franciaország és Olaszország - a második és a harmadik legnagyobb eurógazdaság - lesz a legsebezhetőbb.

A ház szerint ugyanis ez a két ország hajtotta végre a legkevesebb reformot az euróövezeti adósságválság óta.

Ezzel éles kontrasztban állnak az európeriféria gazdaságai - Spanyolország, Portugália, Írország -, amelyek egyaránt belekezdtek hiteles költségvetési, szerkezeti és banki reformokba, és gazdaságaik e reformok nyomán erősebbnek tűnnek.

Spanyolország hazai összterméke (GDP) például jövőre várhatóan 2 százalékot meghaladó ütemben bővül, Franciaországban ugyanakkor a Szocialista Párt rendkívül megosztott és szkeptikus Francois Hollande államfő gazdaságpolitikai irányvonalával kapcsolatban. Ez már eddig is akadályozta és ezután is akadályozni fogja a francia kormány reformprogramját, és ezáltal a francia gazdáság kilátásait is rontja - hangsúlyozták hétfői elemzésükben az Eurasia londoni szakértői.

A ház szerint ebben a helyzetben Franciaország rendkívüli mértékben sebezhető lenne, ha a piaci hangulat a görögországi fejlemények miatt a jövő év elején megfordul.

Az Eurasia Group elemzői szerint Olaszországban ugyan robusztusabb reformok mentek végbe, de ezek is egyelőre csak igen fokozatosan hatnak. Az olasz kormány munkapiaci reformja jó példa erre: jóllehet számos fontos változást tartalmaz, időbe telik azonban, mire ezek éreztetik hatásukat.

A cég szakértői szerint a görögországi fejlemények nyomán a piac feszülten figyelni fogja azt is, hogy az eurójegybank (EKB) belekezd-e az eddig széles körben és rövid időn belül várt, szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklusba a deflációs veszély elhárítása és a valutauniós gazdaság élénkítése végett.

Az Eurasia szerint a görögországi események valószínűleg csökkentik annak az esélyét, hogy az EKB már januári ülésén dönt az állampapírokra is kiterjedő mennyiségi enyhítés elkezdéséről. A jegybank úgy is dönthet, hogy kivárja az előre hozott görög választások eredményét, és azt, hogy milyen következményekkel járhat a takarékossági szigort jelenlegi formájában elvető baloldali Sziriza párt várható győzelme.

Az Eurasia Group elemzői mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy a Sziriza politikusai legutóbbi nyilatkozataikban már nem szorgalmazták Görögország kilépését az euróövezetből, vagy a magánszektor adósságállományának átstrukturálását, annál is kevésbé, mivel ők is tudják, hogy Görögországnak szüksége van az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) finanszírozására.

Ugyanezt állapították meg hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésükben a Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató - elemzői.

A ház szerint a Sziriza a várható új koalícióban aligha tud majd pontról pontra érvényt szerezni radikális követeléseinek, és egyébként is hetek óta egyértelműen érzékelhető a párt hangnemének mérséklődése. Nem hallhatók például már felhívások arra, hogy Görögország lépjen ki az euróövezetből.

A Sziriza vezette kormány megpróbálhat elboldogulni egy újabb külső pénzügyi segélycsomag nélkül, ez azonban kötéltánc lenne, mivel a görög állam tartalékai aligha lennének elégségesek a 2015-ös adósságszolgálati kötelezettségek teljesítésére - hangsúlyozták a Commerzbank elemzői.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Egyre kisebb a hiány Európában »