Súlyos szavak a miniszterelnöktől

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kormányfő szerint egyre fontosabbá válik a nemzeti szuverenitás, és ma a kulcskérdés az, hogy "ki kormányoz bennünket". Orbán Viktor a The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapnak adott interjút, amely az újság online kiadásában jelent meg szombaton.

Az interjút készítő tudósító, Charles Moore szerint a magyar kormányfő támogatja David Cameron brit miniszterelnök törekvéseit az európai szabályok módosítására. Moore idézete szerint Orbán Viktor kijelentette, hogy "végső soron egy új alapszerződésre lesz szükségünk".

A magyar miniszterelnök a brit törekvésekhez csatlakozva kíván ellenállni "a nemzeti szuverenitást felemésztését" célzó brüsszeli törekvéseknek - áll az interjút ismertető cikkben.

Nagy-Britanniával ellentétben a magyar kormányfő nem tudja kizárni Magyarország euróövezeti csatlakozását, de a napilap idézete szerint nem is sürgeti azt. Orbán Viktor kijelentette: meggyőződése szerint addig nem szabad belépni a valutaunióba, amíg a magyar GDP-érték el nem éri a már bent lévő országok hazai össztermékének 90 százalékát. A magyar GDP-érték jelenleg nem sokkal több az euróövezeti átlag 60 százalékánál - írta a The Daily Telegraph.

Sokkal fontosabb, mint valaha, hogy "önállóan megálljunk a saját lábunkon"

A magyarok "első számú ösztönzője kétszáz éven át" az volt, hogy utolérjék a versenyképesebb nyugatiakat. A hitelválságig Orbán Viktor úgy gondolta, hogy ezt csak Európa minél szorosabbra vont uniójával lehet elérni, most már azonban kétségei vannak ezzel kapcsolatban, mivel a válság tanúsága szerint nem magától értetődő, hogy az EU jobban tud boldogulni, mint a független országok - áll a brit lap online változatának szombati ismertetésében.

"Ahogy idősödöm, egyre szkeptikusabb leszek. Az értékek fontosabbak, mint a pénz, és a nemzeti szuverenitás az én felfogásom szerint mind fontosabbá válik" - idézi a miniszterelnököt a The Daily Telegraph.

Orbán Viktor szerint "most már ostobaság" az a régi válasz, hogy a nyugatiak mindent jobban csinálnak. Az 1980-as években a magyarok azzal a kérdéssel szembesültek, hogy "miképp lehet megszabadulni egyes dolgoktól - a kommunizmustól, az állami elnyomástól, a túlszabályozástól". Ennek most már véget kell vetni, vannak dolgok, amelyeket a civilizáció érdekében nem kidobni kell, hanem fenntartani. "Szomorú lenne megválni a vallásos hittől, a nemzeti önazonosságtól, a családtól, sőt a szexuális identitástól is (...) nem ez a szabadság" - idézi a miniszterelnököt a The Daily Telegraph.

Orbán Viktor szerint Európában már egyes iskolákban is felmerült az az ötlet, hogy a gyerekeket "nem lányként vagy fiúként kell nevelni, hanem arra, hogy majd később válasszák meg szexuális identitásukat". "Néhol külön öltözőjük van azoknak, akik nem tudják, hogy kik is ők" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit szól azokhoz a vádakhoz, amelyek szerint régi nemzetiségi, területi indulatokat szít fel a térségben, illetve ahhoz, hogy néhányan őt hibáztatják "a fasisztoid Jobbik" felemelkedéséért, Orbán Viktor válasza a cikk szerint az, hogy "az idegengyűlölet veszélyes, ám a patriotizmus jó dolog". Az etnikai viszálykodás, amely gyakran területi kérdésekről szól, "Kelet-Európában az élet velejárója" - tette hozzá.

A radikálisok a bal- és a jobboldalon egyaránt a szavazatok mintegy 15 százalékát kapják. Ez is túl sok, ám messze van a többségtől - hangoztatta a The Daily Telegraph idézete szerint a kormányfő.

Soha nem szenvedtek teljes vereséget a kommunisták

Orbán Viktor véleménye szerint Európa problémáinak gyökere az a tény, hogy "a kommunisták soha nem szenvedtek teljes vereséget". A kommunizmusnak mint ideológiának "nincs üzenete a jövő számára", ám a nácizmustól eltérően olyan sokáig dominált, hogy vezetői, akik "nem voltak ostobák", egész kultúrát teremtettek, amely fenntartotta hatalmukat. Az irigységet tették életérzéssé, emellett "belenevelték" az emberekbe azt a hitet, hogy "bármilyen személyes erőfeszítés nélkül is jogosultak" juttatásokra. Magyarországon a kommunizmus szándékosan lerombolta a személyes felelősségvállalást, és ez összezúzta a középosztályt - mondta a brit lapnak a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nyugaton a politika gyakran "csak egy karrier", számára azonban ennél sokkal többet jelent. Felidézte az 1980-as évek végének nehéz időszakát, amikor "az akkoriban még apró Fidesz" a szovjetekkel, a szakszervezetekkel, "a milíciákkal" és az államapparátussal állt szemben. "Be voltunk kerítve, és győztünk. A mostani kockázat (az akkorival) összehasonlítva - semmiség, smafu" - idézi Orbán Viktort a The Daily Telegraph.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Átláthatóbb költségvetést ígért a pénzügyminiszter »