Svájc fenntartja az árfolyamküszöböt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A svájci jegybank (SNB) fenntartja az árfolyamküszöböt, és ameddig szükséges nem engedi 1,20 frank alá süllyedni az euró árfolyamát.

A frank továbbra is túlértékelt valuta, az árfolyamküszöb marad, mert stabilitást kölcsönzött a svájci gazdaságnak, a frank felértékelődése kellemetlen hatással lenne a gazdaságra - olvasható a bank csütörtökön kiadott közleményében. Svájc 2011 őszén vezette be az árfolyamküszöböt, hogy megfékezze a svájci frank erősödését az euróval szemben. Az euróövezet tagországai Svájc legfontosabb exportpiacai. Korábban jelentős mértékben erősödött a svájci deviza az euróval szemben, miután az euróövezeti válság hatására a befektetők a biztonságos menedékdevizának tartott frankra váltották vagyonukat.

A svájci jegybank csütörtökön nem változtatott irányadó kamatán sem, a svájci frank londoni bankközi kamatára szóló célja továbbra is 0,00-0,25 százalék, amit 2011 szeptembere óta alkalmaz. Az SNB csütörtökön megerősítette az idei 1-1,5 százalékos svájci gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Az idei éves átlagos deflációval kapcsolatos becslését 0,2 százalékról 0,3 százalékra változtatta, jövőre ugyanakkor változatlanul 0,2 százalékos, 2015-re pedig 0,7 százalékos inflációra számít Svájcban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tartja a laza monetáris politikát a svájci jegybank »