Szakértő: ennyire eltérő véleményekkel nehéz lesz megegyezni

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hosszú koalíciós tárgyalásokra lehet számítani Németországban, hiszen a leendő partnerek véleménye számos kérdésben eltér - jelentette ki a Budapesti Corvinus Egyetem szakértője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Megvolt az alakuló ülés

Gálik Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a szeptemberi választásokat követően kedden hét párt, köztük a bevándorlásellenes Alternatíva Németország (AfD) részvételével megtartotta alakuló ülését a német parlament, a Bundestag.

A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormányerő megalakulását hátráltathatja, hogy valamennyi párt olyan kötelezettséget vállalt programjában, amely összességében 100 milliárd euróval növelné a költségvetési kiadásokat.

Márpedig ez a pénz nem áll rendelkezésre a büdzsében, a kiadások növelését az alkotmány is fékezi - tette hozzá.

Már a Bundestag alakuló ülésén megkezdődött a bevándorlásellenes Alternatíva Németország elszigetelése. A házszabályt megváltoztatták annak érdekében, hogy ne az AfD-s korelnök mondhassa el a nyitóbeszédet, hanem a legrégebbi Bundestag-tag képviselő - mondta Gálik Zoltán.

Nem lesz könnyű dolga Merkelnek

Szeptember végén Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is nyilatkozott a témában. Ő úgy vélte, nehéz kormányalakítás vár Angela Merkelre, mert pozíciója meggyengült, a potenciális koalíciós partnerek programja pedig számos ponton üti egymást.

Nógrádi György hangsúlyozta, hogy szerinte Angela Merkel egy újabb kormányalakítás esetén nem fogja kitölteni a négy évet.

Gyengült a bizalom

A kancellár meggyengülését jól mutatja, hogy miközben egy hete még 71 százalék tartotta őt a legalkalmasabbnak a kormányfői posztra, mára ez az érték 58 százalékra csökkent.

Ugyanakkor annak ellenére, hogy a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) jobb eredményt ért el, mint bárhol máshol a Kereszténydemokrata Unió, a bajor pártban sokan Seehofer pártelnök fejét követelik és a novemberi kongresszuson dől el a sorsa - közölte.

A potenciális koalíciós partnernek számító Zöldek olyan követeléseket fogalmaznak meg, amelyek elfogadhatatlanok a másik kiszemelt partner, a szabaddemokraták (FDP), illetve a CDU/CSU számára is - mondta Nógrádi György.

Nem biztos, hogy idén meglesz az új német kormány

Akár karácsony utánig is elhúzódhatnak a kormányalakítási tárgyalások Németországban - jelezte egy szeptember 29-ei interjúban Peter Altmaier kancelláriaminiszter.

A Focus című hírmagazinban közölt interjúban felidézte, hogy legutóbb a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni  85. napon, 2013. december 17-én alakították meg a kormányt.

Akkor "karácsonyra éppen sikerült" befejezni a munkát, ami ezúttal is jó lenne, "de a tartalom a döntő, és nem a dátum" - mondta az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU politikusa.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tíz millió euró a fiatalok munkahelyteremtésére »