Szemet szemért - globális háború jöhet

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Központi Bank magabiztos abban, hogy az eurozónában az infláció szabályozott mértékű marad, de a protekcionizmus szelleme, illetve a Brexit szélesíti a gazdaság bizonytalanságait.

Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke visszafogottan nyilatkozott, miszerint a fokozódó és globális kereskedelmi háború már nem elképzelhetetlen – utalva a “szemet szemért” elv alapján meghirdetett büntető vámtarifákra Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban. “Kissé bizonytalanabbul tudjuk, hogy éppen hol járunk a gazdasági ciklusban, de magabiztosak vagyunk az infláció kezelésében” – mondta.

Szerinte a klasszikus gazdasági elemzések (például az IMF-nél) alulbecsülik a magasabb vámtarifák kereskedelmi hatását, mivel a kereskedelmi háború hatással van a pénzpiacokra, hitelezés szűkül, csökkenti az üzleti bizalmat – ami visszafogja a beruházásokat. A protekcionizmus megmérgezte a befektetőket és negatívan hat az olyan egyéb gazdasági szereplőkre is, akikre a vámtarifa módosítás közvetlenül nem vonatkozik.

A ECB a legfőbb növekedésbeli bizonytalanságot megpróbálja ellensúlyozni azzal, hogy a központi banki eszközvásárlásokról és a várható kamatszintekről előremutatóan, prudens tájékoztatást ad - mondta Villeroy.

Az ECB korábban valóban közölte, hogy a gazdasági válság hatására indított ösztönző programját le kívánja zárni azzal, hogy különleges kötvényvásárlási programját jelen év végén befejezi. A kamatszintet legalább 2019 nyaráig változatlanul hagyja. (Barn Bengen karikatúrája)

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az eddiginél is tudott jobban teljesíteni az Alibaba »