Szemétből zöldenergia - a kidobott karácsonyfák új élete

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A korábbi évekhez hasonlóan - a Pannon Hőerőmű Zrt.-nek köszönhetően - Pécsen a kidobott karácsonyfák zöldenergiaként idén is hozzájárulnak a város otthonainak fűtéséhez. A Veolia-csoporthoz tartozó cég ugyanis hagyományszerűen évről évre begyűjti a komposztálásra nem alkalmas, városszerte kidobott fenyőfákat, és a pécsi erőműben elégeti őket, ezzel járulva hozzá mintegy 31 500 pécsi lakás távfűtéséhez. A vállalat szerint e gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

Idén is elindította karácsonyfa-hasznosítási akcióját a Veolia-csoporthoz tartozó pécsi Pannon Hőerőmű Zrt. A kezdeményezés keretében a vállalat gondoskodik a karácsonyi időszakot követően kidobott karácsonyfák energetikai hasznosításáról a baranyai megyeszékhelyen.

A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan idén is összesen több mint tízezer karácsonyfa begyűjtésével számol, ami közel 40 tonna eltüzelhető biomasszának felel meg.

Több problémára is megoldást kínál

A január elején, hirtelen keletkező, nagy mennyiségű hulladék nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon sok helyet foglal. Az energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a helyi közmű szolgáltató és a pécsiek szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás: azok a régióból származó fenyők, amelyek az ünnepi hetekben a pécsi lakások díszei voltak, az ünnep után ugyancsak a város otthonainak melegéhez járulnak hozzá.

Így a Pannon Hőerőmű Zrt. akciója a körkörös gazdasági modellre épül, azaz a régióban elérhető energiaforrások valóban a régió energiaellátását szolgálják. A begyűjtést a településen a Dél-Kom Nonprofit Kft. intézi.

"Mindenki jól jár azzal, ha a már nem használt karácsonyfa nem foglal nagy területeket, hanem értékes, száz százalékban zöld hőenergiaként hasznosul a város otthonaiban" - mondta el Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

"Ez a pécsi tízezres nagyságrendű szám azonban eltörpül a Magyarországon vásárolt – és aztán kidobásra ítélt – karácsonyfák számához képest. Képzeljük csak el, hogy ha 40 tonna fenyőből az erőmű 85 lakás fűtését egy teljes hónapig meg tudja oldani, akkor a magyarországi több mint 2 millió karácsonyfa 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani egy hónapig. Dolgozunk azon, hogy e környezetkímélő és hasznos gyakorlat híre még több emberhez eljusson" - hangsúlyozta a szakember.

Így lesz a szemétből fűtésünk

A Veolia-csoporthoz tartozó pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja biztosítja Pécs város mintegy 31 500 lakásának távfűtéséhez a hőenergiát. A bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket eltüzelő kazán mellett működik az ömlesztett biomasszát felhasználó egység. Utóbbi tüzelőanyag-keverékébe kerülnek a fenyők, amelyeket egy mobil aprítógép segítségével dolgoznak fel.

Mivel a túlságosan nagy mennyiségű tűlevelű fa a kibocsátott gyanta révén üzemeltetési nehézséget okozna a biomassza-tüzelésű kazánnál, ezért a felaprított fenyőket vegyítik az egyéb tüzelőanyagokkal (az erdők karbantartásából származó faaprítékkal, illetve az ömlesztett mezőgazdasági melléktermékekkel).

A pécsi erőmű csak akkor tudja felhasználni a karácsonyfákat tüzelőanyagként, ha azokat nemcsak a díszektől szabadítják meg, hanem leszedik róla az elektromos füzéreket és a szaloncukrokat is. Mivel a fenyőfákat aprítógéppel darabolják, ezért nagyon fontos, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított egyedi rögzítési megoldásokat is eltávolítsák, mert csak így oldható meg a fenyőfa tüzelőanyag zökkenőmentes feldolgozása.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Marad a borús hangulat Németországban »

4IG 617 (1,82 ) AKKO Invest 417 (0,24 ) ALTEO 774 (-0,77 ) ANY 1155 (-0,43 ) APPENINN 338 (0,45 ) AutoWallis 82 (1,86 ) BIF 232 (0,87 ) CIGPANNONIA 282 (0,36 ) DELTA 81 (1,25 ) ENEFI 279 (-0,36 ) Gloster 2580 (-0,77 ) MASTERPLAST 682 (0,29 ) MOL 1640 (0,31 ) MTELEKOM 365 (-0,54 ) Megakran 4 (-11,11 ) NORDTELEKOM 24 (-0,82 ) NUTEX 24 (-0,20 ) OPUS 232 (0,87 ) OTP 9260 (1,20 ) OTT1 165 (-0,60 ) PANNERGY 678 (0,30 ) RABA 796 (1,79 ) RICHTER 6660 (2,46 ) TAKAREK 430 (1,42 ) WABERERS 1200 (4,35 )