Szép kilátások Magyarország gazdaságában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhetően a bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít, a nyári előrejelzéséhez képest javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását az Economic Outlook című kedden megjelent legfrissebb kiadványában - emelte ki a nemzetközi szervezet jelentéséből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közleményében a minisztérium azt írta, hogy a nemzetközi szervezetek és piaci elemzők egyaránt gyorsuló magyar gazdasági növekedéssel számolnak ősszel megjelent anyagaikban, visszatükrözve a magyar gazdaságpolitika növekedéstámogató hatását.

Az OECD jelentéséből azt emelték ki, hogy  folytatódik a bérek emelkedése és a foglalkoztatás is tovább bővül, ami egyértelműen a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye.

Erősödhet a fogyasztás

A magasabb reáljövedelem a fogyasztás erősödését vetíti előre, a beruházásokat pedig az uniós források felhasználása támogatja. A magánvállalatok beruházásainak különösen kedvező az alacsony kamatkörnyezet, a lakásépítés pedig az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fog erősödni - írja az OECD. Mindemellett kedvezőek maradnak az egyensúlyi mutatók, amelyek a növekedési folyamatok fenntarthatóságát támasztják alá.

Az OECD értékelése szerint továbbra is többletet fog mutatni Magyarország folyó fizetési mérlege, illetve az előrejelzési horizonton mindvégig csökkenő pályán marad az államadósság.

Mennyire tartós a növekedés?

A világgazdaság folyamatosan nő, 2010 óta a leggyorsabb ütemben bővül, de a tervezett beruházási ráták túl alacsonyak ahhoz, hogy fenntartható maradjon a növekedés lendülete - figyelmeztetett a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden kiadott legfrissebb előrejelzésében.

A Gazdasági Kilátások című, fél évente megjelenő prognózisában az OECD azt jósolja, hogy a világgazdaság növekedési üteme idén 3,6 százalékot, jövőre 3,7 százalékot, 2019-ben pedig ismét 3,6 százalékot tesz ki. A tavaly novemberi előrejelzéshez képest enyhén, az idei GDP-növekedési ütemet 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték.

Az OECD szakértői javították az euróövezetre vonatkozó előrejelzésüket is. Idén 2,4 százalékkal, jövőre 2,1 százalékkal, 2019-ben pedig 1,9 százalékkal bővülhet az euróövezet gazdasága, míg az Egyesült Államok hazai összterméke idén 2,2 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal, 2019-ben pedig 2,1 százalékkal növekedhet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

ITM: az építőipar görgette a gazdaságot előre 2019-ben »