Szeptemberben ezért estek a termelői árak

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Washington, 2019. október 8., kedd (MTI) - A várt növekedés helyett nyolc hónapja a legnagyobb mértékben csökkentek havi bázison szeptemberben a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics kedden publikált jelentése alapján.

A termelői árak szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkentek szeptemberben az előző havihoz képest az augusztusi 0,1 százalékos és júliusi 0,2 százalékos havi növekedés után. Elemzők 0,1 százalékos havi áremelkedést vártak szeptemberre. A termelői árak szeptemberben nyolc hónapja, az idén január óta a legnagyobb mértékben csökkentek havi bázison. Energia és élelmiszerárak nélkül (maginfláció) a termelői árak szintén 0,3 százalékkal csökkentek a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. Augusztusban 0,3 százalék volt a havi maginfláció. Az egy évvel korábbihoz képest szeptemberben 1,4 százalékkal nőttek a termelői árak, kevésbé az augusztusi 1,8 százalékkal megegyező piaci várakozásoknál.

A szeptemberi 1,4 százalékos éves áremelkedés 2016 novembere óta a legkisebb. Energia- és élelmiszerárak nélkül a termelői árak 2,0 százalékkal emelkedtek, kevésbé az előző havi 2,3 százalékkal megegyező várakozásoknál. https://www.bls.gov/news.release/ppi.nr0.htm

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kína teheti meg az első lépést a viszályok ellen »