-->

Lassult az infláció Csehországban

| forrás:
mti
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Szeptemberben 3,2 százalékra lassult a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme Csehországban az augusztusi 3,3 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

Drágult az alkohol, néhány élelmiszer, a felvágottak és a cukor, de nőtt a vízdíj és az áram ára is. A felvágottakért 7,5 százalékkal a cukorért pedig 17,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A gyümölcsök árai átlagban 20,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. A szeszes italok éves összehasonlításban 5,7 százalékkal drágultak, míg a dohányáruk 14,2 százalékkal emelkedtek.

A másik oldalon tovább csökkentek a postai és a távközlési szolgáltatások díjai, mégpedig 3,5 százalékkal. Négy százalékkal olcsóbb volt a zöldség is. A burgonya ára kilenc százalékkal esett vissza. Néhány százalékkal csökkent a tej és a tojás ára is. A villanyáram 7,6 százalékkal drágult. Jelentősen, 22 százalékkal voltak olcsóbbak a szabadidős és a kulturális tevékenységek, illetve az üdülések.

A vendéglői árak szeptemberben 5,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy éve. Havi összehasonlításban szeptemberben 0,6 százalékkal volt alacsonyabb a fogyasztói árszint, mint augusztusban.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatódott a román infláció csökkenése »