Szerdáig az amerikai jegybank miatt izgulhatnak a piacok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Augusztusi fogyasztói árindexek töltik ki hellyel-közzel a 38. heti makrogazdasági naptárt, a hét fő eseménye azonban a Fed monetáris politikai irányvetése lesz.

A Fed nyíltpiaci bizottsága, a FOMC kétnapos ülésen értékeli az amerikai gazdaság állapotát, elsősorban a GDP-növekedési, az inflációs és a foglalkoztatási adatok javulásának alapján, és eszerint dönt az alkalmazandó monetáris politikai eszközökről. Az ülést követő tájékoztatót rendszeresen szoros figyelemmel követik a piacok, az ott elhangzó monetáris politikai szándéknyilatkozat értelmezése céljából.

Jövő szerdán leginkább arra lesznek kíváncsiak az elemzők, hogy az amerikai gazdasági helyzet javulására utaló egyre szaporodó jelek tükrében milyen utalásokat tesz a Fed a kamatemelési periódus várható kezdeti időpontjára vonatkozóan. A piacok 2015 nyarára teszik a zéró-közeli kamatpolitikából kivezető szigorítások kezdetét.

Milyen adatokat várhatunk a jövő héten?

A makroadatok jövő heti kínálatából viszonylag nagyobb jelentőségű mutatónak tekinthető a ZEW német gazdaságkutató intézet szeptemberi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexe is, amit kedden ismerhetünk meg. Várakozások szerint az aktuális üzleti kondíciók megítélése Németországban 42,0 pontra csökken az előző havi 44,3 pontról, a gazdasági hangulatindex pedig 5,6 pontra 8,6 pontról. A mutatók ilyen mértékű romlására a tapasztalatok szerint a tőzsdei indexek gyengüléssel szoktak felkészülni.

A hét mindemellett nem sok, de viszonylag fontos augusztusi fogyasztói árindex (CPI), illetve néhány termelői árindex (PPI) közzétételét tartogatja. Ezek közül is a legfontosabb az euróövezeti fogyasztói árindex lesz szerdán. Elemzői várakozások szerint augusztusban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek az euróövezetben az előző havihoz képest a júliusi 0,7 százalék csökkenés után. Az előző évihez képest 0,3 százalékkal nőttek az árak, a júliusival megegyező mértékben.

A Lengyelek startolnak, majd a britek következnek

Az CPI-közzétételek sorozatát Lengyelország nyitja hétfőn. Előrejelzések szerint az augusztusi fogyasztói árindex az előző havi éves 0,2 százalék csökkenés után 0,3 százalék csökkenést mutat majd, havi bázison pedig 0,4 százalékkal csökken az előző 0,2 százalékos csökkenés után.

Kedden a britek következnek saját CPI és PPI mutatóikkal. A fontosabbik, a CPI a várakozások szerint éves 1,6 százalék növekedést mutat majd, ugyanannyit, mint az előző hónapban, a havi növekedés pedig 0,4 százalék lesz az előző havi 0,3 százalék csökkenés után.

Szintén kedden esedékes az Egyesült Államok termelői árindexe, ami elemzői várakozások szerint éves 1,7 százalék növekedést mutat majd az előző havi 1,6 százalék növekedés után, havi bázison pedig 0,1 százalék növekedést, ugyanannyit, mint az előző hónapban.

Az augusztusi lengyel termelői árindex - szerdán - a várakozások szerint éves bázison 1,6 százalékos csökkenést mutat majd, kisebbet az előző havi 2,0 százalékos csökkenésnél. Az Egyesült Államok augusztusi fogyasztói árindexe - szintén szerdán - várhatóan évi 1,9 százalék lesz, ugyanannyi, mint az előző hónapban. Havi bázison pedig 0,2 százalékra emelkedik az előző havi 0,1 százalékról.

A sorozatot az augusztusi német termelői árindex zárja pénteken, a becslések szerint 0,7 százalékos éves csökkenéssel az előző havi 0,8 százalékos csökkenés után. Havi bázison a csökkenés az előző havival megegyező 0,1 százalékos lesz.

Csütörtökön is USA-ra figyelhetünk

Csakis azért, hogy csütörtökön se maradjunk adatok nélkül, az Egyesült Államok közzéteszi az előző héten első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók számában bekövetkezett változást. Megtudhatjuk emellett, hogy a Philadelphia Fed működési területén szeptemberben hogyan alakult a feldolgozóipari termelés.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kissé javult a hangulat Amerikában »