Szerkezetkész állapotban a Corvin irodaháza

| forrás:
NOGUCHI PORTER NOVELLI
| olvasási idő: kb. 2 perc

Szerkezetkész állapotba került a legmodernebb, környezetbarát technológiai megoldásokat felvonultató Corvin Technology Park irodaház. A 100 millió eurós értéket meghaladó épületegyüttessel 100 ezer négyzetméterre növekszik a Corvin Irodák összes bérbeadható területe Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínén. A Corvin Sétányon található irodakomplexum több mint 80 százaléka már a befejezése előtt bérlőre talált.

A Corvin-negyed keleti oldalán, a Nokia Skypark irodaház közvetlen szomszédságában helyezkedik el a két ütemben megvalósuló, összesen 27 000 négyzetméteres Corvin Technology Park. A digitális korszak elvárásai szerint tervezett épület kialakítása egyszerre illeszkedik a korábban a Corvin Sétányon létrejött irodaházakhoz és mutat fel egyedi karaktereket.

Az épület utcai homlokzatainak lyukarchitektúráját egy olyan két síkban működő vakolatrendszerrel alakítják ki, amely fonatstruktúrát ad ezen felületeknek. A fény-árnyék hatások érvényesülése érdekében egy speciális hőszigetelési rendszer (multipor) használatával pontos éleket adó sima felszínt hoznak létre. Ezeket a tömbszerű tömegeket a belső udvaron, a bejárati lobbik felett egy 1000 négyzetméteres üvegfal osztja meg, ami a parapetüveg elemeknél arany háttérfestésével, háromszög mintázatával az egész belső udvar légterét, illetve a csatlakozó lyukarchitektúrájú tömböket fogja tükörként megduplázni.

A belső udvarnak meghatározó téreleme lesz a Futureal-csoport és a Magyar Képzőművészeti Egyetem által kiírt szoborpályázat majdani nyertes alkotása, amelyre összesen 22 minőségi pályamű érkezett. A jelentkezők közül 4 művész elképzelése került a döntőbe. A szakmai zsűri ezek közül választja majd ki azt a műalkotás-együttest, ami hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket. Az épületegyüttes egy elegáns és látványos teret hoz így létre, kapcsolatot teremtve a Szigony utca és a sétány között.

A Corvin Technology Park 14 200 négyzetméteres első üteme várhatóan idén tavasszal, a 12 800 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező második ütem pedig ősszel fejeződik be. A még építés alatt álló prémium irodakomplexum megvásárlására az OTP PRIME Ingatlanbefektetési Alap már előszerződést kötött a Futureal-csoporttal.

Az ’A’ kategóriás irodaház a tervezési fázisában megszerezte a BREEAM Very Good fenntarthatósági tanúsítványt, az épület pedig megkapta a nemzetközi International WELL Building Institute Platina előminősítését, amely a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az épületek tervezése során. A Corvin Technology Park épületében többek közt az átlagosnál jobb minőségű levegő, szigorú előírások szerint kialakított légtechnikai rendszer, a WELL követelményeinek megfelelő, még magasabb minőségű, rendszeresen ellenőrzött ivóvíz, a hazainál is szigorúbb, nemzetközi akadálymentességi szabványoknak megfelelő kialakítás, komfortos akusztikai tulajdonságok, művészeti alkotások, illetve természetközeli megoldások várják majd a dolgozókat.

Az irodakomplexumban belső kert, tetőterasz, hővisszanyerő gépészeti rendszer, napkollektorok, biciklitárolók, biciklis zuhanyzók, víztakarékos szaniterek, valamint elektromosautó-töltők is helyet kapnak majd. Az épületet ráadásul a digitális korszak, a technológiai vállalatok elvárásainak megfelelő technikai megoldásokkal tervezték, így már a folyamatok elején kiemelt figyelmet kapott a technológiai cégek számára meghatározó magasabb elektromos kapacitás, valamint a folyamatos, szünetmentes működést biztosító rendszerek, a kétoldali független elektromos betáp is. 

Az irodaház előtti városi tér szoborral, szökőkúttal, valamint pihenőfelületekkel várja majd a járókelőket, míg a környéken mintegy 100 üzlet, éttermek, kávézók, fitnesz-wellness központ, gyors mosoda, posta, bankfiókok és mozi is található. A komplexumot a Corvin-negyed, Kelet-Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs beruházása veszi körül Budapest szívében. A projekt keretében összesen 22 hektár terület újult meg, ahol összesen 800 millió euró értékben több mint 3000 új lakás, 100.000 négyzetméter irodaterület és 50.000 négyzetméter kereskedelmi ingatlan jött létre - utóbbiak alapvetően a Corvin Plazán belül. A Corvin Sétány a Corvin-negyed parkosított, 800 m hosszú sétálóutcája Budapest egyik jelképe és 10 ezer négyzetméteres találkozópontja, amelyet Robert Townsend, angol tájépítész tervezett.

A sétányon a Futureal-csoport a jövőben is a prémium ingatlanfejlesztésekre koncentrál, ahol a Corvin Technology Park fejlesztése mellett folyamatban van “Corvin 7” projektnéven ismert irodaépület előkészítése is.