Szervizek, diszkók, edzőtermek - itt is online pénztárgép lesz

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

További ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgép kötelező használatát, az intézkedéstől a kormány a gazdaság további fehéredését várja, becslések szerint az államkassza az újabb 30 ezer online kassza üzembe helyezésével mintegy 20-30 milliárd forint bevétel növekedéssel számolhat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

2016. szeptember 30-tól a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár, -alkatrész kereskedelmet és javítást, a plasztikai sebészeti tevékenységet végzőknél, a diszkót, illetve táncteremet működtetőknél, a ruházati tisztítóknál és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtóknál lesz kötelező az online pénztárgép használata.

Jövő év január 1-jétől a pénzváltók is csatlakoznak az online rendszerhez.

A fehérítést szolgálja

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a feketegazdaság visszaszorításában jelentős szerepet játszott az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése. Jelenleg 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban.

2014-ben az online kasszarendszernek köszönhetően mintegy 150 milliárd forint, 2015-ben további mintegy 60 milliárdos adóbevétel többlet keletkezett. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a növekvő adóbevételek teremtik meg az alapját a további adócsökkentés lehetőségének.

A taxisok is sorra kerülnek

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyeztetnek a taxisokkal az online ellenőrzés biztosításáról, esetükben 2017. január 1-jéig szeretnék az új rendszert kialakítani. Az egyik elképzelés szerint felesleges lenne az online pénztárgép, a taxitársaságokon keresztül kaphatna információt az adóhivatal - jegyezte meg.

A kormány mérlegelni fogja, hogy kapjanak-e támogatást az online pénztárgépekhez az érintettek - mondta a miniszter egy kérdésre válaszolva, hozzátéve azt is: a mostani helyzet eltér az induláskoritól, hiszen verseny van az online pénztárgépek piacán.

Ugyancsak egy kérdésre reagálva elmondta: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával egyeztetve megvizsgálták, mely szolgáltató szektorokban magasabb az átlagosnál az eltitkolt jövedelem aránya, és azokra terjesztik ki az online kasszák kötelezettségét. A vizsgálat alapján a kozmetikusok és fodrászok kimaradtak ebből a körből.

Készpénz helyett kártya

A nemzetgazdasági miniszter szólt arról is, hogy a feketegazdaság visszaszorítása érdekében készülnek a készpénzforgalom szűkítésére. Az elektronikus számlákkal kapcsolatos kérdésre válaszolva közölte: a rendszert először meghatározott nagyságrendű bevétellel rendelkező cégekre terjesztenék ki.

A miniszter cáfolta, hogy az online pénztárgépek használatának kiterjesztésével keletkező többlet adóbevétel lakáspolitikai intézkedések fedezete lenne. Megjegyezte, hogy a csok országos átlagban 6 százalékos árnövekedést hozott a lakáspiacon, és véleménye szerint reálisabb árszint alakult ki.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály együttérzését fejezte ki a keddi brüsszeli terrortámadásban elhunytakkal, sérültekkel szemben.

Hátrányban az ügyeskedők

Jöhet az új online kassza, de a legkisebb vállalkozások kapjanak támogatást a bevezetéséhez - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) kedden. Az OKSZ emlékeztet, hogy a kormány az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztését tervezi; most az online pénztárgép alkalmazása a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a szálláshely szolgáltatásban kötelező.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az online pénztárgép-rendszer jelentős mértékben tisztítja a piacot, ami hozzájárul a tiszta kiskereskedelmi forgalom mutatóinak emelkedéséhez, továbbá a munkaerőpiac fehéredéséhez is. Az ügyeskedők térvesztése tisztább versenyfeltételeket eredményez az előírások megtartására törekvő vállalkozások számára.

Kellene a támogatás

Az OKSZ ugyanakkor a legkisebb vállalkozások számára állami pénzügyi támogatást szorgalmaz az online pénztárgép beszerzéséhez. Felidézik, hogy a jelenlegi rendszer kiépítésekor a támogatás 50 ezer forint volt gépenként, egy vállalkozás esetében legfeljebb 5 kassza beszerzésének erejéig.

A támogatást egyes esetekben a jogosultak nem kapták meg, a pénztárgépet beszállítók késlekedése miatt (ami persze összefügg a rövidre szabott határidőkkel is). A most megvásárolható pénztárgépek egy része kisebb vagy nagyobb átalakításokkal bizonyos szolgáltatók számára használható, de előre láthatóan újabb fejlesztésekre is szükség lehet.

Ezzel összefüggésben fontos, hogy megfelelő idő maradjon az új, vagy az átalakított gépek tesztelésére, beüzemelésére - olvasható a közleményben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Július közepéig engedi el a NAV az adót »