-->

Szijjártó: nem szabad csökkenteni a kohéziós forrásokat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nincs olyan európai elv, amely indokolná, hogy a felzárkóztatásra szánt kohéziós forrásokat éppen azoktól az országoktól, illetve térségektől vegyék el a legnagyobb mértékben, amelyek a legkevésbé fejlettek - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán.

A "kohézió barátaiként" emlegetett országcsoport keddi brüsszeli találkozójával kapcsolatban az államtitkár elmondta: az EU tizenöt, a csoporthoz tartozó tagállama együttesen kitart amellett, hogy a kohézióra szánt forrásokat továbbra sem szabad csökkenteni.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a kohéziós politika nemcsak azoknak az országoknak térül meg, amelyek használják ezeket a fejlesztési forrásokat, mint például Magyarország, hanem azoknak is, amelyek befizetéseiből a kohéziós források keletkeznek.

Több miniszterelnök is jelezte, hogy a fejlesztési forrásokból megvalósuló projektek jelentős részét nyugat-európai cégek hajtják végre, a technológia sok esetben nyugat-európai országokból érkezik. Tehát a kohéziós forrásokból megvalósított fejlesztésekből a nettó befizető országok legalább annyit profitálnak, mint azok, ahol ezek a fejlesztések megvalósulnak - közölte az államtitkár.

Jövő csütörtökön és pénteken találkoznak az EU állam és kormányfői; a találkozó tétje, hogy sikerüljön megállapodni az EU következő hétéves költségvetési perspektívájáról. Ezért is volt fontos, hogy a "kohézió barátai" országok egységesen kitartsanak álláspontjuk mellett - tette hozzá Szijjártó Péter.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Stagnált a munkanélküliségi ráta az unióban »