Szöul lehet a minta a nyugati városok számára

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az okosvárosok hálózatfejlesztésének köszönhetően 2022-ben már évi 14 milliárd dollárt spórolhatnak meg az energiaszámlákon a városi lakosok - derül ki a Juniper Research legfrissebb tanulmányából.

Ez dinamikus növekedésnek tűnik a 2017-es 3,4 milliárd dollárhoz képest. Számos város fogalmazott meg energiahatékonysági célokat, amelynek érdekében okosmérőket telepítettek, fejlesztették a városi közműhálózatokat. Így értek el megtakarítást.

A Juniper tanulmányában a legnagyobb városok energiafogyasztási szokásait elemezte, és ennek alapján állította fel a leghatékonyabb városok listáját. Ennek alapján Szöul, San Francisco, New York, Portland és Barcelona teljesítenek a legjobban.

"Szöul széles körű elektromos járműtöltési infrastruktúrájának, intelligens utcai világításának és intelligens mérőberendezéseinek köszönhetően került az első helyre. Ezekkel nagymértékben felgyorsította az okos hálózati infrastruktúrájának fejlesztését" - jegyezte meg Steffen Sorrell, a kutatás szerzője.

Megújulók és blokklánc a fókuszban

A Juniper kutatása arra is rámutat, hogy a szén-dioxid-kibocsátás visszafogásának célja és az energiatárolás nehézségei egyre fenntarthatatlanabbá teszi a fosszilis tüzelőanyagok által előállított energiatermelést. A jövőben egyre nagyobb teret kaphatnak a megújuló energiaforrások, elsődlegesen a nap- és szélerőművek.

Ezek a változások megkerülhetetlenné teszik a okosvárosok hálózatának fejlesztését is, az intelligens megoldások alkalmazását az energiaellátás biztonságának érdekében.

A hálózatfejlesztésben nagy szerep jut a blokklánc technológiának is, amely a hatékonyság növelésében segíthet.

Olvastad már? Forradalom előtt az energiaipar
Képzeljük el, hogy bármilyen értéket átruházhatunk vagy komplex szerződést érvényesíthetünk harmadik fél közreműködése nélkül, szinte azonnal és megbízhatóan. A blockchain-technológia mindezt lehetővé teszi egyéni felhasználók részére, ráadásul teljesen automatizáltan. A PwC elemzése azt mutatja, hogy a technológia nemcsak a pénzügyi iparágat, hanem az energiaipart is forradalmasíthatja.

Új városi politika

Az új kor kihívásaira reagálnak a nagyvárosok a MaaS (Mobility as a Service) kezdeményezéssel, amelyben például a városi közlekedésre már integrált szolgáltatásként tekintünk, amelynek része a személyautók mellett a tömegközlekedés, a biciklis hálózat és az autómegosztás. A módszerrel drasztikusan csökkenthetőek például a forgalmi torlódások.

Ugyanakkor szükség van egy erős szabályozásra és a város által megfogalmazott célok szigorú betartatására. Ebben az ázsiai metropoliszok megelőzhetik a nyugat-európai és amerikai városokat, így sokkal előbb válhatnak igaiz okosvárosokká – mutat rá a Juniper tanulmánya.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Folytatódik a napenergia térnyerése »