Szövevényesnek ígérkezik a Buda-Cash ügye

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kiemelt ügyként kezeli a bíróság a a Buda-Cash felszámolója által a Saxo Bank A/S ellen indított pert, de az információk védelme miatt nem adhat teljes körű felvilágosítást - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

Időt kérnek

Ismertették, hogy a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt folyamatban lévő ügy különösen összetett, ezért lényegesen idő- és munkaigényesebb, mint egy átlagosnak tekinthető polgári per.

Felidézték, hogy a felek 2015 elején kötött megállapodása szerint a Buda-Cash-nek jelentős összeget kellett fizetnie a Saxo Bank számára. A Buda-Cash felszámolója 2015 októberében bíróság előtt támadta meg a fenti megállapodás érvényességét, a csőd- és felszámolási eljárásról szóló törvény értelmében indítványozta a szerződés érvénytelenségének megállapítását és jelentős összeg megfizetésére kérte kötelezni a Saxo Bankot.

Vitás kérdések

A közlemény szerint a bíróságnak vizsgálnia kell többek között azt, hogy a felperes a keresetét határidőn belül terjesztette-e elő, valamint állást kell foglalnia arról, hogy fennállnak-e a felperes által hivatkozott érvénytelenségi okok. Ha a felek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, a bíróság bizonyítási eljárás keretében kihallgatja a felek által megnevezett tanúkat.

Hozzátették, hogy ellentmondó nyilatkozatok esetén az általános gyakorlat szerint a felek nagy terjedelmű bizonyítási indítványokat terjesztenek elő, a bizonyítási eljárás pedig - mint írták - nagyon időigényes lehet. A Fővárosi Törvényszék arra számít, hogy a Buda-Cash és a Saxo Bank közötti szerződés jogi értékelése akár több tárgyalási napot is igényelhet, mivel a szerződés nem szokványos megállapodás.

Zárt tárgyalás

A felek között ráadásul 2015 januárját megelőzően is hosszabb ideje szerződéses kapcsolat volt, a bíróságnak ezért azt is vizsgálnia kell, hogy az utóbbiba hogyan illeszkedik a támadott megállapodás, illetve összhangban van-e a korábbi szerződésekkel - tették hozzá.

Bár a Buda-Cash-ügyet jelentős érdeklődés kíséri, a bizonyítási eljárás során elhangzó információk - például üzleti titok, bank- és értékpapírtitok - indokolják a zárt tárgyalást a felek egybehangzó kérelmének megfelelően - áll a közleményben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Hogyan "nyert vissza" 13 milliárd eurót az Apple? »