Sztrájkok ellenére jó évet kezdett az ipar

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A várakozások ellenére a magyar ipar meglepően erősen kezdte az idei évet, a közepes súlyú ágazatok képesek voltak ellensúlyozni az autóiparnak az Audi-sztrájk miatti gyengébb teljesítményét.

A KSH múlt csütörtökön kiadott első becslése szerint januárban 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 5,0 százalék volt az emelkedés. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan, és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártásban az Audi-sztrájk miatt, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában lassult a növekedés üteme a decemberi 9,9, illetve 17,9 százalékhoz képest.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben nőtt, ami jelentős élénkülés az előző havi 3,0 százalék után. A múlt év egészében 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évhez mérve, tavaly decemberben 5,4 százalék volt a növekedés a nyers mutató szerint, és 5,7 százalékos a munkanaphatással kiigazítva.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Tovább javult a külkereskedelem a hivatal szerint »