-->

Sztrájkolhatnak a német orvosok

| olvasási idő: kb. 1 perc

Munkabeszüntetést helyezett kilátásba csütörtökön a saját rendelőt működtető németországi orvosok érdekképviselete (KBV) a betegbiztosító pénztárak szövetségével (GKV) a honoráriumokról folyatott tárgyalások sikertelensége miatt, az első tiltakozó akciókat még szeptemberben megtarthatják.

A KBV a tagság körében végzett felmérésre hivatkozva közölte: az orvosok 75 százaléka készen áll a sztrájkra. Mindenekelőtt a fül-orr-gégész orvosok, a sebészek, urológusok és bőrgyógyászok támogatják a munkabeszüntetést, de a gyermekorvosok és a szemészek körében is meghaladja az 50 százalékot a tervezett akciók támogatottsága. A sztrájk a jövő héten kezdődhet. A rendelők akár több napon zárva tarthatnak, de le is fújtatják a sztrájkot, ha a tárgyalások következő, szombati fordulóján sikerül megegyezni. A mintegy 150 ezer házi- és szakorvost képviselő KBV és a betegbiztosítók álláspontja között több milliárd euró az eltérés. Az orvosok szerint a rendelők üzemeltetési költsége és az infláció emelkedése miatt jövőre 11 százalékkal - összesen csaknem 3,5 milliárd euróval - nagyobb honoráriumra van szükség, a biztosítók viszont 2,2 milliárd eurós csökkentést tartanak indokoltnak.

Az ügyben a két szervezet közötti egyeztetésre hivatott testület szeptember elején azt a döntést hozta, hogy a honoráriumokat átlagosan 0,9 százalékkal - összesen 270 millió euróval - kell emelni 2013-ban. Az orvosok érdekképviselete bíróságon támadta meg a döntést, és kezdeményezte a tárgyalások folytatását, de az álláspontok nem közeledtek. A háziorvosok nem vettek részt a sztrájkhajlandóságot vizsgáló felmérésben, mert sokan a szakorvosok szerződésétől eltérő konstrukcióban dolgoznak. A KBV azonban így is csaknem 100 ezer orvost tud mozgósítani az esetleges tiltakozó akciókhoz.

A GKV adatai szerint a biztosítók 2011-ben összesen 33,3 milliárd euró honoráriumot utaltak át a saját praxist üzemeltető orvosoknak az elvégzett munka után. A szervezet szerint a költségek és az adózás után az orvosoknál megmaradó jövedelem 2007 és 2011 között 29 százalékkal, az országos átlagot jóval meghaladó mértékben nőtt, és 2011-ben elérte a 134 ezer eurót, így a biztosítókkal szerződésben álló orvosok a munkavállalók egyik legjobban fizetett csoportját alkotják Németországban. A KBV szerint viszont a kasszák a betegek bőrén próbálnak spórolni, a rendelők alulfinanszírozottak, és sok helyütt, különösen vidéken alig találni orvost, aki vállalná a rendelők működtetését.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mérsékelte növekedési várakozását a Bundesbank »