Szupervonatot indítanak Londonból

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát, több vonalon is jelentősen lerövidítve az utazás idejét.

A Virgin vasúttársaság a csúcstechnológiára szakosodott Hitachi japán vállalattal együttműködve alakítja ki az új szolgáltatást, amellyel negyvenéves vonatokat cserélnek le.

Az Azuma nevű szerelvények egyikét szerdán tesztelték először vasúti síneken, a szerelvény a Doncaster és Dunbar közötti utat tette meg. Maximális - óránként hozzávetőleg 200 kilométeres - sebességgel haladva a vonat 22 perccel négy órára rövidíti le a London és Edinburgh közötti 666 kilométeres utat.

A Virgin Train East Coast vasúttársaság más, például a brit főváros és Aberdeen, valamint a London és Inverness és a London és Glasgow közötti járatain még inkább lerövidül majd az utazás időtartama.

A tesztelés alatt álló Azuma (japán jelentése: kelet) a napokban Glasgow-ba, majd Aberdeenbe és Invernessbe is befut. A Virgin 65 vonatot helyez üzembe. Az Azumákat Japánban tervezték, de az északkelet-angliai Durham közelében építik.

A vonatok közül néhány teljesen elektromos lesz - ezek közlekednek majd Edinburgh-ba és Glasgow-ba -, míg mások dízelre is tudnak majd váltani. Ezeket alkalmazzák majd az Edinburgh-tól északra lévő vonalakon, amelyeket még nem tettek elektromossá.

A Virgin és a Hitachi között tárgyalások folynak arról, hogy a vonatok legnagyobb sebességét óránkénti 225 kilométer fölé növeljék. Az Azuma-flotta révén a londoni King's Cross pályaudvar kapacitása 28 százalékkal nő majd csúcsidőben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kerékpáros közlekedésben az élenmezőnyben vagyunk »