-->

Szúrja Brüsszel szemét a menekültügyi szabályozásunk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nincs már messze a megoldás az Európai Bizottság és Magyarország között a magyar menekültügyi szabályozás ügyében, amely valamennyi menedékkérő, köztük gyerekek kötelező fogva tartásáról rendelkezik az esetükben lefolytatott menekültügyi eljárás idejére - jelentette ki sajtóértekezletén Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos kedden Brüsszelben.

Újságírói kérdésre válaszolva Avramopulosz elmondta, szeretnék elkerülni, hogy kötelezettségszegési eljárást kelljen indítani Magyarországgal szemben, de ha nem sikerül megoldást találni a vitás kérdésekre a "nyílt politikai párbeszéd" során, akkor ez is a lehetőségek között van.

"Nem az a célunk, hogy megbüntessük bármely tagállamot, hanem az, hogy pozitív szellemű párbeszéd útján megoldásra jussunk" - fogalmazott.

Hozzátette, az utóbbi napokban "rendkívül konstruktív együttműködést" folytattak a magyar hatóságokkal, egy találkozó jelenleg is zajlik Budapesten a kormányzat és a bizottság képviselői között.

A görög uniós biztos emellett megerősítette, hogy az előző héten Pintér Sándor belügyminiszterrel egyeztetett Brüsszelben.

Avramopulosz röviddel a vitatott törvénymódosítás márciusi elfogadása után Magyarországra látogatott, hogy tárgyalást kezdjen az uniós szabályok biztosításáról. A sokak által jogsértőnek tartott szabályozás értelmében tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kizárólag a tranzitzónákban lehet benyújtani menedékjogi kérelmet Magyarországon, és a kérelmezőknek, köztük a 14 és 18 év közötti gyerekeknek, ott kell megvárniuk a beadványuk elbírálását, a zónát csak kifelé hagyhatják el.

Lassan véget érhet az EU belső határainak ellenőrzése
További hat hónapig még fenntarthatná Ausztria, Dánia, Németország, Svédország és Norvégia az ideiglenesen visszaállított belső határellenőrzést, ezt követően azonban vissza kellene térni a schengeni rendszer rendes működéséhez az Európai Bizottság (EB) keddi javaslata értelmében.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés