-->

Tartalékaihoz kell nyúljon Budapest a 3-as metró felújításánál

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A kormány nem ad többletpénzt a 3-as metró felújítására, ezért a főváros saját megtakarításához akar nyúlni - jelentette be Tarlós István főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Brüsszelből kérnek engedélyt

Tarlós István közölte, várhatóan jövő héten Brüsszelbe látogat egy küldöttség, amelynek tagja lesz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyik államtitkára, Szegvári Péter, a BKK igazgatóságának elnöke, Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Radnai Tibor, a projekt hivatalos vezetője. Arról tárgyalnak majd, hogy amennyiben indokoltan többe kerülne a metrófelújítás, a főváros saját gazdálkodásából származó pénzmaradványt uniós szankciók nélkül felhasználhassák a fedezet kipótlására.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy szerinte "arra reális és ésszerű számítani", hogy a teljes alagúttal és - az eddigi tervekkel ellentétben - az északi szakasszal megkezdődhetnek a 3-as metró felújításának munkálatai szeptember végén, a másik két szakaszra pedig új tendert írnak majd ki. A tényleges döntéshozó azonban a BKV igazgatósága - fűzte hozzá.  

A kormánnyal kötött 137,5 milliárd forintról szóló támogatási szerződés érvényes, az összeg rendelkezésre áll, így az egyik szakaszra és az alagút munkálataira a fedezet bőven megvan - hangsúlyozta Tarlós István.

Hozzátette, a szerdai kormányülésen egyértelművé vált, hogy a támogatási szerződést nem akarja felmondani a kormány. Erre egyébként is elvileg csak kétoldalúan lenne lehetőség, és még ha a közgyűlés meg szavazná is, ő megvétózná a döntést - jelentette ki.

"Ha a fene fenét eszik, akkor is"

Tarlós István úgy fogalmazott, a metrót felújítják, "ha a fene fenét eszik, akkor is", mert ez elsősorban "lelkiismereti" kérdés.

Beszámolt arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "komolyabb forrást" helyezett kilátásba arra, hogy elbontsák a Nyugati téri és a Rottenbiller utcai felüljárót. Előbbi kiváltására szintbeli keresztezés létrehozása az esélyesebb jelenleg, utóbbinál pedig közúti aluljárót alakítanának ki.

A főpolgármester végül kitért arra, hogy a kormány döntése értelmében a Fővárosi Állat- és Növénykertbe tervezett biodómra eddig megítélt 25 milliárd forint mellé további 20 milliárd forintot kaphat Budapest.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Három év múlva állhat vissza a légi közlekedés »