Tartja az ötéves csúcsot a brit infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Több mint ötéves csúcsát tartotta a múlt hónapban is a brit infláció, de a várakozásoktól eltérően nem gyorsult.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak 3 százalékkal voltak magasabbak októberben, mint egy évvel korábban. Szeptemberben ugyanennyi volt a tizenkét havi brit infláció.

Nagy-Britanniában 2012 márciusa óta nem mértek ennél gyorsabb éves inflációt.

Nem lépte át a határt

Az elemzői közösség és a Bank of England - a brit jegybank - is azzal számolt előzetesen, hogy az októberi inflációs ütem átlépi a 3 százalékot. Az elemzői konszenzus 3,1 százalékos éves ütemet valószínűsített a múlt hónapra, a Bank of England 3,2 százalékkal számolt.

A Bank of England november elején, tíz év után először felemelte alapkamatát, 0,25 százalékponttal 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát. A jegybank indoklása szerint a következő években elfogy a brit gazdaságban még meglévő csekély kapacitástöbblet is, és ennek hatására valószínűleg erősödni fog a hazai eredetű inflációs nyomás.

Még nem kellett levelet írni

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék. Ha ettől az ütemtől egy adott tizenkét havi időszakban az infláció egy százalékpontnál nagyobb mértékben bármelyik irányban eltér, a Bank of England kormányzója nyílt levélben köteles az okokról magyarázatot adni a pénzügyminiszternek.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben Mark Carney jegybanki kormányzónak az októberi inflációs adatok ismertté válása után sem kell megírnia ezt a levelet Philip Hammond pénzügyminiszternek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint még mindig elképzelhető, hogy Carney a novemberi inflációs adatsor ismertetése után megírhatja nyílt levelét Hammondnak, de valószínűleg az e havi inflációs ütem egyben a tetőzést is jelenti majd.

Így kommentálták

Ruth Gregory, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza az októberi inflációs számokat értékelő kommentárjában közölte: a novemberi éves összevetésű infláció átlépheti a 3 százalékos ütemet, mivel az olajárak fontban számolva eddig 10 százalékkal emelkedtek ebben a hónapban, és a kiskereskedelmi üzemanyagárak ebből eredő emelkedése önmagában 0,05 százalékpontot adhat hozzá a tizenkét havi inflációhoz.

Az elemző szerint azonban a legutóbbi termelői ár-adatsorok arra vallanak, hogy novemberben jó eséllyel tetőzik is a brit infláció, mivel a font korábbi meredek gyengülésének inflációs hajtóereje lassan kikerül az éves összehasonlításokból.

A Capital Economics közgazdásza szerint időbe telik, mire a font gyengüléséből eredő költségoldali inflációs nyomás enyhülése megjelenik a kiskereskedelmi árindexben, és a ház azzal számol, hogy az éves brit infláció 2019-ig a Bank of England 2 százalékos célja felett marad.

A cég előrejelzése mindazonáltal az, hogy az inflációs ütem már decemberben ismét 3 százalék alá lassul, és 2018 végén 2,2 százalék környékén jár majd.

A Capital Economics mindezt egybevetve fenntartja azt a prognózisát, hogy a Bank of England 2018 második negyedéig vár az újabb kamatemeléssel.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU: év végén magasra tette a lécet az infláció »