Tartós és javítható tárgyakat akar az Európai Parlament

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A tagállamoknak és a Bizottságnak lépéseket kellene tennie azért, hogy tartós, kiváló minőségű, javítható és fejleszthető termékekhez jussunk hozzá, olvasható egy múlt héten elfogadott állásfoglalásban.

Amit szeretnének

A képviselők javaslatai a fizikai árucikkek és szoftverek „beépített elavulásának” kezelésére tartalmazza többek között, hogy több masszív, könnyen javítható, minőségi termékre van szükség, és termékkategóriánként meg kell határozni a minimális tartóssági kritériumokat. Ha a javítás egy hónapnál több időt vesz igénybe, akkor a garanciát ennyivel meg kell hosszabbítani.

Szükség lenne arra, hogy a tagállamok ösztönözzék a tartós és javítható termékek gyártását, ami a javítási és használtcikk kereskedelmen keresztül munkahelyeket teremt és csökkenti a hulladékot.

Ezek kívül szeretnék, hogy olyan lényegi alkatrészeket, mint az elemeket és LED-eket nem lehessen fixre beépíteni a termékbe, hacsak ez biztonsági okból nem indokolt, valamint hogy az alkatrészek ára összahgnban lenne a termék árával és életciklusával.

Fontos lenne, hogy legyen a beépített elavulás fogalmának uniós definíciója, és szülessen egy rendszer, ami kiszűri ezt. Mindezt pedig uniós címke jelezné a fogyasztók jobb tájékoztatásáért.

Javíthatóság

Az EP arra kéri a Bizottságot, hogy vegye fontolóra egy tartósságot, javíthatóságot, fejleszthetőséget is honorál európai önkéntes címke bevezetését. Az állásfoglalást 662 szavazattal 32 ellenében 2 tartózkodás mellett fogadták el.

„Vissza kell hozni a termékek javíthatóságát. Meg kell szüntetni például azt, hogy az elemet beleragasztják a termékbe, így az egészet el kell dobni, ha a telep lemerül. A fogyasztóknak tudnia kell, hogy meddig bírja a megvásárolt termék, és hogy lehet megjavítani” - mondta Pascal Durand (Zöldek, Franciaország) jelentéstevő.

Egy 2014-es Eurobarometer felmérés szerint a fogyasztók 77%-a inkább megjavítatná vásárolt termékeit, mintsem hogy újat kelljen vennie belőle, de jó részüket a javítás költsége és a kapcsolódó szolgáltatás színvonala elbizonytalanítja.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem kis gondot okoz a hamisítás az EU határain »