Teljes a pánik a sertéspiacon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Kínában jelentősen, 17,2 százalékkal, 31,81 millió tonnára apadt a sertéshústermelés az első kilenc hónapban, elsősorban az országban tavaly megjelent sertéspestis miatt, amiért jelentős kényszervágást kellett végrehajtani.

Kína rendelkezik a világ sertésállományának csaknem a felével, valamint Kína a világ legnagyobb sertéshús előállítója és fogyasztója is. Ugyancsak a kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint a sertésállomány éves összevetésben 28,5 százalékkal, 306,75 millió egyedre zuhant szeptember végén. A sertésállomány ezzel már a 11. egymást követő hónapban zsugorodott. A Rabobank előrejelzése szerint Kína sertéshús termelése 25 százalékkal eshet az idén és további 10-15 százalékkal jövőre.

A csökkenő sertésállomány és sertéshústermelés miatt jelentősen emelkedett a húsféleség ára. Az október 2-án zárult héten egy kilogramm sertéshús kiskereskedelmi átlagára 43,4 jüan (1822 forint) volt, 84 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az idei első kilenc hónapban Kína teljes hústermelése (beleértve a sertéshúst, a baromfihúst, a marhahúst és a bárányhúst) 8,3 százalékkal, 55,08 millió tonnára csökkent. Kínában az első sertéspestissel fertőzött állományt tavaly augusztus elején fedezték fel. Ázsiában először 2017 márciusában bukkant fel a betegség, mégpedig a Kínával szomszédos Szibériában.

Az először Afrikában csaknem száz éve felfedezett betegség szinte kivétel nélkül halálos kimenetelű az állatok - Európában a sertések és a vaddisznók - esetében, de kórokozója az embert nem betegíti meg. A sertéspestis járványokat nehéz megfékezni, mivel nem létezik hatékony védőoltás ellene. A sertéspestis járványt csak nagyon szigorú igazgatási és rendészeti intézkedésekkel lehet megállítani, az állattenyésztőknek pedig hatalmas anyagi veszteségeket okoz, hogy egyebek között meg kell semmisíteni a fertőzött állományt, fertőtleníteni kell a telephelyeket és hosszú ideig nem forgalmazhatják termékeiket.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nagy a baj a kínai sertéshússal »