Theresa May újfajta megállapodást akar az EU-val

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Nagy-Britannia unióból való kilépése időt vesz igénybe, nehéz egyeztető tárgyalásokra lehet számítani, de mindaddig a szigetország teljes jogú szereplője marad az európai egységes piacnak - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök pénteken, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját követően újságíróknak nyilatkozva.

Újfajta megállapodást akarnak

May kijelentette, a lehető legjobb kereskedelmi megállapodást szeretné kötni az Európai Unióval a kilépési tárgyalások folyamán. A lehető legjobb megállapodást az áruk és a szolgáltatások terén és hozzáférést az európai egységes piachoz - tette hozzá.

"Nem kívánjuk mások által használt egyezmények modelljét átemelni. Amit szeretnének, az egy új kapcsolat megteremtése az Európai Unió és a Nagy-Britannia között" - fogalmazott.

Orbán is kommentált

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország semmilyen bosszúállást sem szeretne látni Nagy-Britanniával szemben a kilépési tárgyalások folyamán.

Elmondta, hogy Magyarország demokratikus országként elfogadja, ha egy másik ország polgárai demokratikus eszközökkel a kilépés mellett döntenek. A döntést követően az unió feladata a megfelelő megoldás megtalálása lesz, amelyhez a brit miniszterelnök személye és hozzáállása biztosíték arra, hogy jó partner lesz a kilépésről folyatott tárgyalások folyamán és azt követően is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban elmondta, hogy a csütörtöki munkavacsora alkalmával Theresa May brit miniszterelnök arról tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását.

Sokan még mindig nem hiszik el a Brexitet

Az előző brit EU-biztos szerint "meglepően sokan" gondolják úgy az Európai Unióban, hogy Nagy-Britannia az EU tagja marad.

Lord Jonathan Hill a pénzügyi szolgáltatások és piacok szabályozásáért és a tőkepiaci unió megteremtéséért felelt az Európai Bizottságban, de lemondott tisztségéről, miután a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Lord Hill a BBC rádió pénteki politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: "meglepően széleskörű az a vélekedés" az EU-ban, hogy Nagy-Britannia a referendum eredménye ellenére mégis a bennmaradás mellett dönt. Hill szerint részben ez lehet a magyarázata annak is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a minap kijelentette: Nagy-Britannia előtt "két lehetőség áll, a hard Brexit vagy a semmilyen Brexit".

A hard Brexit a brit és az uniós politikai zsargonban meghonosodott kifejezés arra a forgatókönyv-változatra, amelynek alapján Nagy-Britannia nemcsak az EU-ból, hanem az unió egységes belső piacáról és a vámunióból is távozna.

Pedig egyértelmű

Lord Hill a pénteki BBC-műsorban elmondta: Brüsszelben járva folyamatosan igyekszik eloszlatni volt uniós kollégái körében azt a nézetet, hogy Nagy-Britannia valahogy az EU-tagja maradhat, mert számára egyértelmű, hogy a brit EU-tagság meg fog szűnni. Hozzátette, hogy ezt az uniós döntéshozóknak is meg kell érteniük, mivel csak ez lehet az alapja az ésszerű tárgyalásoknak London és az EU között.

A volt brit EU-biztos szerint az ésszerű megközelítésre azért is szükség van, mivel az európai rendszer egyezségekre épül, és ésszerű hozzáállás esetén több mozgástér kínálkozik a helyzet "intelligens megoldására", mint akkor, ha "elkezdünk egymással ordítozni".

Hill szerint hamis beállítás az, hogy Nagy-Britannia csak a hard Brexit vagy a soft Brexit közül választhat, mivel az igazi választás "az ostoba módon, vagy az intelligensebben végrehajtott Brexit között lehetséges".

Tévednek a hard Brexit támogatói

Az egykori legmagasabb rangú brit EU-tisztviselő hozzátette: téves a hard Brexit nagy-britanniai szorgalmazóinak az az elképzelése is, hogy az EU hajlandó lesz nagyvonalú kereskedelmi feltételeket felajánlani Nagy-Britanniának, csak azért, mert az uniós országoknak is érdeke, hogy "a britek továbbra is vegyenek német autót, vagy francia sajtot és bort".

Hill szerint aki így vélekedik, az elfelejti, hogy az európai folyamat elsősorban, politikai, érzelmi jellegű, "és meglehetős mértékben romantikus is", és az európai hozzáállás félreértése lenne abban bízni, hogy a kilépési tárgyalásokon a gazdasági racionalitás kerekedik majd felül.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

PM: igazságos forráselosztást az unióban! »