Több bölcsődei és óvodai helyet ígér a kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyolcvanmilliárd forintot fordít a kormány idén bölcsődék, óvodák korszerűsítésére - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

Kevés a férőhely

Varga Mihály egy III. kerületi óvodában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a támogatás célja, hogy segítse a kisgyermekesek munkába állását, támogassa a családokat, javítsa a kisgyermekek esélyegyenlőségét. Hangsúlyozta, hogy a bölcsődei, óvodai helyek számának növelése mellett cél az ellátás minőségének javítása, a szolgáltatások fejlesztése is.

Közölte, hogy a három év alatti gyermekek 17 százalékának érhető el a napközbeni ellátás valamilyen formája, ezen szeretnének a közeljövőben javítani, és mivel hároméves kortól kötelező az óvodai nevelés, azokat a településeket is támogatni kell, ahol szükség van a férőhelyek számának növelésére. 

A szolgáltatások minőségében és a rendelkezésre álló infrastruktúrában is vannak jelentős különbségek az országban, a program ezek kiegyenlítését is célozza - tette hozzá.

Honnan a pénz?

Varga Mihály elmondta: a kormány költségvetési és uniós forrásokat összevonva teremti meg a program fedezetét. Kifejtette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavalyhoz hasonlóan idén is kiírt egy pályázatot az óvodai férőhelyek bővítésére, erre önkormányzatok pályázhatnak, a keretösszeg 2,5 milliárd forint. A pályázaton tavaly 66 önkormányzatot támogattak, ami kétezer új óvodai hely létrehozását jelenti.

Az uniós források közül a miniszter elsőként azt a pályázatot említette, amellyel a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatják, ezzel elősegítve a kisgyermekes szülők munkavállalását. Ebben az operatív programban 7,9 milliárd forint a forrás.

Segítenék a munkába állást

Hozzátette, hogy egy másik operatív program keretében egyebek mellett családbarát, munkába állást segítő intézmények fejlesztésére az intézmények fenntartóinak 37,7 milliárd forintos, a megyei jogú városok önkormányzatainak 15,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésükre, szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítéséhez a helyi önkormányzatoknak 11,2 milliárd forintot, a megyei jogú városok önkormányzatainak 4,8 milliárd forintot biztosítanak. Kiemelte, hogy ez összesen csaknem 70 milliárd forintos fejlesztési forrást jelent.

A miniszter jelezte, hogy az óvodai-bölcsődei felújítási támogatás csupán része a kormány családtámogatási rendszerének, ahhoz a többi között hozzátartoznak az adókedvezmények és a munkavállalást elősegítő programok is.

Varga Mihály kitért arra, reméli, a program hozzájárul majd ahhoz is, hogy a gazdaságban több beruházás legyen, ami több munkahelyet is jelent.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új munkásszállók Baranyában »