Több mint 500 milliárdos a hiány az év első két hónapjában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az államháztartás központi alrendszere 526,6 milliárd forint hiánnyal zárta az év első két hónapját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán.

Az NGM korábbi közlése szerint az idén januárban 192,8 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere.

A tavalyi év első két hónapjában 180,4 milliárd forint többletet regisztrált az államháztartás központi alrendszere, amiből 144,2 milliárd a központi költségvetésre jutott.

Az NGM közleménye szerint az idei első két hónapban a központi költségvetés hiánya 599,5 milliárd forint volt, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 52,8 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 20,1 milliárd forintos többletet értek el.

Mi lehet a jelentős növekedés oka?

A tárca azzal indokolta a deficit jelentős növekedését, hogy februárban folytatódott az uniós támogatások  megelőlegezése, illetve fellendült a Modern városok program projektjeinek kifizetése is.

Az idei uniós kifizetések a januári 327,9 milliárddal együtt 492,0 milliárd forintot tettek ki, szemben 2017 első két hónapjának 153,3 milliárd forintjával. Uniós bevétel azonban február végéig mindössze 17,9 milliárd forint érkezett a költségvetésbe.

Az NGM emlékeztet arra is, hogy január 1-jétől a megbízható adózók visszaigényelt áfáját a korábbi 45 nap helyett már 30 napon belül utalja a számlájukra az adóhatóság. Ez 200 milliárd forintos többletkiadást okozott az előző év azonos időszakának kifizetéséhez képest.

Foglalkoztatáshoz kapcsolódó bevételek

Tavaly január-februárhoz viszonyítva lényegesen növekedtek a foglalkoztatáshoz kapcsolódó különféle bevételek. A személyi jövedelemadó-bevételek, például, a közlemény szerint 17 százalékkal nőttek a tavalyi 331,2 milliárdhoz képest úgy, hogy az EU egyik legalacsonyabb, 15 százalékos kulcsával adózik a lakosság.

Ezzel összefüggésben az NGM emlékeztet, hogy a dolgozók februárban kapták készhez először a 2016. novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltak, illetve a közszféra célzott ágazati béremelései alapján az idei évtől magasabb fizetéseket.

Ezáltal egyrészt több pénz marad a magyar családoknál, ami érdemben támogatja a fogyasztás bővülését, valamint a munkáltatói adócsökkentések (társasági adó, szociális hozzájárulási adó) és beruházásösztönző lépések nyomán érdemben javul a hazai gazdaság versenyképessége - közölték.

Az NGM közleménye leszögezi: a kormány az idei évre továbbra is 4 százalék feletti gazdasági növekedéssel és az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél teljesülésével számol.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Továbbra is 60 ezer ember hiányzik az építőiparból »