Több mutató válthatja fel a munkanélküliségi adatot

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Megkezdi kedden kétnapos ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottsága (FOMC), a szervezet fő monetáris testülete. A Fed vezetői a szervezet havi kötvényvásárlási programjának módosításáról és az amerikai alapkamat esetleges változtatásáról tanácskoznak.

A FED épülete

Az elemzői várakozások az alapkamatról és a kötvényvásárlásról teljesen egyértelműek. Az alapkamat szinte biztos, hogy a

mostani nulla körüli szinten, azaz 0-0,25 százalék körül marad a Fed szerda esti döntése után.

A többség szerint az se kétséges, hogy az állampapírok és jelzálogkötvények jelenlegi havi 65 milliárd dolláros vásárlása újra 10 milliárd dollárral csökken, akárcsak az elmúlt két ülésen.

Tartósan alacsonyan marad az alapkamat

A gazdasági szakemberek a legtöbb változást a Fed kommunikációs stratégiájában jósolják a keddi-szerdai ülés után. A Fed előremutató jelzéseinek lényege, hogy alacsonyan tartsa a hosszú távú piaci kamatokat azzal, hogy gyakorlatilag ígéretet tesz rá, hogy tartósan alacsonyan hagyja az alapkamatot.

A 2008-as válság elején a Fed még csak arról beszélt, hogy "messze van" az alapkamat emelésétől, majd ez tovább finomodott arra, hogy "még jóval a munkanélküliség 6,5 százalék alá csökkenése után is" változatlan lesz az alapkamat.

Több mutató válthatja fel a munkanélküliségi adatot

A munkanélküliség 2014 elején azonban már 6,6 százalék volt, és sokak szerint Janet Yellennek, a Fed februárban hivatalba lépett elnökének, ideje változtatni a számtalanszor elismételt formulán. Janet Yellen korábban maga is jelezte, hogy elégedetlen ezzel a meghatározással, így még nagyobb az esély valamilyen módosításra.

Jeffrey Cleveland, a Payden & Rygel munkatársa szerint nem egy konkrét számra kell számítani, hanem több mutató váltja fel a munkanélküliségi adatot. Ez egy pontatlanabb előrejelzést eredményez, de jobban tükrözi, hogy valójában milyen adatokat figyel a Fed.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed »