Több pénzt fogunk költeni az elemzők szerint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Kedvezőnek tartják a kereseti és foglalkoztatási trendeket, s a lakossági fogyasztás további élénkülésére számítanak az elemzők. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, a kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon.

A bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt 3 százalékkal haladták meg az idén január-júliusban az egy évvel korábbit - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Sokkal nagyobb már nem lesz a növekedés

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a KSH keresetekre vonatkozó, első héthavi adataira reagálva elmondta: alapvetően kedvező kereseti és foglalkoztatási folyamatok rajzolódnak ki, ezek alátámasztják a magyar gazdaságban tapasztalható számottevő növekedést. Nőnek a beruházások, bővül az építőipar és a feldolgozóiparban is szép növekedés volt. Jelentős mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, e mögött döntően a közmunkaprogramok állnak, amelyek "hullámszerű lökéseket adnak a magyar bérstatisztikának" - fogalmazott.

A közfoglalkoztatottak nélkül is kedvező folyamatok zajlanak, kissé gyorsult a bérdinamika, májusban 4, júniusban 4,1, júliusban pedig 4,3 százalékos volt a reálkereset-növekedés a közfoglalkoztatás nélkül. A foglalkoztatottak létszáma 6 ezer fővel, 3,2 százalékkal nőtt júliusban az előző évhez képest, a bővülést leginkább a magánszektorban, a vállalkozások körében regisztrálták - emelte ki. A második fél évben a foglalkoztatási adatok továbbra is javulni fognak, és bár a nyári hónapok szezonális hatása főleg az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban erős, a bővülés 2,5-3 százalék közötti lehet. Török Zoltán a béradatokban ugyanakkor a jelenleginél nagyobb növekedést nem tart reálisnak, így 4-4,5 százalék közötti reálbér-növekedés lehet az év hátralévő részében.

Élénkülő fogyasztás

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője kifejtette: pozitívum, hogy a foglalkoztatottak száma júliusban 113 ezer fővel bővült az egy évvel korábbihoz képest, a 2,839 milliós létszám csak hajszállal marad el az áprilisi 2 millió 844 ezres csúcstól. Megjegyezte: a közfoglalkoztatottak száma 179 ezer fő volt, ami mintegy 25 ezres emelkedés az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 31 ezres bővülés. A versenyszférában 54 ezerrel, míg a közszférában a közfoglalkoztatottak nélkül 28 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A versenyszférában a növekedés nagyjából megegyezett az előző havival - ismertette.

Az elemző szerint az adatok további fokozatos javulást jeleznek a munkaerő-piaci helyzetben, a bérek lassuló ütemben, de tovább emelkedtek, mindezek együtt pedig elősegítik azt, hogy középtávon tovább élénküljön a hazai lakossági fogyasztás. Réczey Zoltán kiemelte: a fogyasztás élénküléséhez jelentősen hozzájárulhat rövid távon a folytatódó rezsicsökkentés, valamint a folyamatban lévő devizahiteles elszámolás.

Büszke az eredményekre a minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte, hogy a reálbérek 3 százalékkal nőttek a nemzetgazdaságban az év első hét hónapjában. Mint írták, a kimagasló értékek a kormány intézkedéseinek, a gazdasági konjunktúra élénkítésének, a közszféra béremeléseinek, a munkahelyvédelmi akciótervnek, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek is köszönhetőek. A családi adókedvezmények, a növekvő bruttó bérek és az egyre emelkedő reálbérek nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a háztartások anyagi helyzete megerősödjön, az élénkülő belső kereslet segíti a magyar gazdaság további növekedését. A kiváló makrogazdasági adatok további reálbér-emelkedést vetítenek előre Magyarországon - olvasható az NGM közleményében.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A KSH szerint száguld az idegenforgalom »