Többet költhet jövőre a spanyol kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A spanyol kormány elfogadta a jövő évi költségvetési plafont, amelynek 119,8 milliárd eurós összege 1,3 százalékkal több az ideinél - jelentette be Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter a kabinet ülését követő madridi sajtótájékoztatón hétfőn.

Mik a kormány várakozásai?

"Ezek azok a számok, amelyekre szüksége van Spanyolországnak a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés folytatásához" - fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, hogy a kormány célja továbbra is a stabilitás fenntartása.

Mint mondta, 2018-ban a dél-európai ország teljesíteni fogja a Brüsszel által elvárt államháztartási hiánycélt. Ebben az évben még 3,1 százalék lesz a költségvetési deficit, jövőre már 2,2 százalék, az azt követő években pedig 1,3 és 0,5 százalék - ismertette a miniszter a kormány várakozásait.

3 százalékos növekedést jósolnak

A kormányülésen felfelé módosították Spanyolország idei várható gazdasági növekedését és javítottak a várható munkanélküliségi adatokon is.

Luis De Guindos spanyol gazdasági miniszter tájékoztatása szerint ebben az évben a GDP-arányos bővülés eléri a 3 százalékot. A kabinet korábban 2,7 százalékkal számolt. Jövőre 2,6 százalék, 2019-ben 2,5 százalék, 2020-ban pedig 2,4 százalék lehet a növekedés. A tárcavezető hangsúlyozta: ez óvatos becslés, amely alatta marad a piaci elemzők várakozásainak.

A kabinet szerint a spanyol munkanélküliségi ráta 17,4 százalék lesz év végére, 0,3 százalékkal kevesebb a korábban jelzettnél. 2020-ra elérheti a 11,1 százalékot.

De Guindos felidézte, hogy a Spanyolországot rendkívül súlyosan érintő gazdasági válság mélypontja 2013-ban a 27 százalékos munkanélküliség volt. A tavaly novemberben beiktatott kormány célkitűzése az évi félmillió munkahely megteremtése és a 20 milliót meghaladó foglalkoztatottság elérése 2020-ra.

Lesz elég támogató?

A legnagyobb parlamenti ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) már a kormány bejelentése előtt jelezte: nem szavazza meg a költségvetési plafont a parlamentben.

A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt, amely a negyedik legnagyobb frakció a törvényhozásban, támogatásának feltételeként a személyi jövedelemadó (IRPF) csökkentését szabja a 2018-as évre.

A kisebbségben kormányzó konzervatív Néppárt (PP) számára komoly próbatétel lehet a jövő évi büdzsét megalapozó költségvetési plafon elfogadtatása a parlamentben, mivel jelenleg nem rendelkezik az ahhoz szükséges támogató szavazatokkal.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Kevesebb bevétel származik kőolajból és földgázból »