Többletbevétellel számolhat a kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A portugál parlament elfogadta csütörtökön az idei évre vonatkozó költségvetési törvény módosítását, amely lehetővé teszi a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 4 százalékban rögzített mértékének betartását.

Tüntetések kísérték a vitát

A parlament előtt közel ezer szakszervezeti vezető és aktivista tüntetett, miközben a képviselők a törvény módosításának vitáját lefolytatták. A kényelmes többséget alkotó jobbközép kormánypárti képviselők megszavazták, a baloldali ellenzék egységesen elutasította a jogszabályt, amelyet így már másodjára módosítottak idén. Erre ezúttal azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság elmeszelte a kormány több megszorító intézkedését, amelyek a kiadások csökkentését célozták.

A kiigazított költségvetési törvény szerint - a foglalkoztatottság javulásának köszönhetően - több mint 1,6 milliárd eurós többletbevétellel számolhat a kormány. A munkanélküliségi ráta a tervezett 15,4 százalék helyett 14,2 százalék körül alakul az idén, ami egyfelől megtakarítást jelent a munkanélküli járadékok kifizetésében, másfelől többletet generál az adók (1,16 milliárd) és társadalombiztosítási járulékok (504 millió euró) terén.

Sikerül tartani a hiányt

Maria Luis Albuquerque pénzügyminiszter még augusztus végén, amikor a kormány hagyta jóvá a költségvetés kiigazítását, jelezte, hogy a törvény módosítása nem veszélyezteti a 4 százalékos deficitcélt, és nem lesz szükség sem a kiadások csökkentésére, sem az adóbevételek növelésére. Az adóbevételek növekedésének köszönhetően teljes egészében el tudják tüntetni a költségvetésből azt a 860 millió eurós hiányt, amelyet az alkotmánybíróság teremtett a megszorító intézkedések egy részének megsemmisítésével - mondta.

Portugália májusban lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól, miután teljesítette annak a hitelprogramnak valamennyi feltételét, amelyet a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank és az Európai Unió három éve indított fizetőképességének biztosítása érdekében. Tavaly a GDP arányos államháztartási hiánya 4,9 százalékra rúgott, az idei 4 százalékról pedig jövőre 2,5 százalékra kell csökkentenie.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés