Többre lehet képes a magyar gazdaság, mint korábban gondolták

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 5 perc

Részben a kedvező áthúzódó hatások, részben a tovább javuló külső konjunktúra kilátások miatt tovább gyorsulhat a magyar gazdaság - indokolja a Takarékbank, miért vár 2018-ban a három hónappal korábbi előrejelzésénél magasabb, 4,5 százalékos GDP-növekedést. Bár a hazai bérek jelentősen emelkednek, az emiatt élénkülő háztartási kereslet továbbra sem veszélyezteti az egyensúlyi folyamatokat. Az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű hiánya az idén és 2019-ben is elmaradhat a 2,4 százalékos tervtől. A GDP-arányos államadósság pedig tovább csökkenhet, ez év végére 70 százalék alá, jövőre pedig még annál is lejjebb kerülhet. Az infláció éves átlagban az idén 2,5 százalék lehet, s bár jövőre 3 százalékra emelkedhet, komoly árnyomásra a fokozódó belső kereslet ellenére sem kell felkészülni, mivel alapvetően a korábbi évek elhalasztott fogyasztásának és beruházásainak a pótlása zajlik. Rövid távon a forint az euróval szemben az elmúlt hónapokra jellemző 306-315-ös sávban mozoghat, 2018 közepétől azonban lassan elkezdhet erősödni.

Támogató a külső környezet, erősödő kockázatok

A külső környezet továbbra is támogatja a magyar gazdaság növekedési/egyensúlyi kilátásait. A világgazdaság bővülése 2017 negyedik negyedévében többéves csúcsot ért el. A fellendülés változatlanul párhuzamos a világ különböző pontjain, így az széleskörűnek mondható.

A kilátások alapján az ütem fenntarthatónak, de akár gyorsulónak is ígérkezik. Mindezt a globális kereskedelem határozott fellendülése kísérte. Az amerikai elnök által bejelentett protekcionista intézkedések – köztük a védővámok bevezetése – egyelőre igen csekély mértékűek, így nem okoznak sérülést a világkereskedelemben, illetve a növekedésben.

Ha szeretnéd megismerni, hogyan kereskednek a profik az online tőzsdén, a Tőzsde napon konkrét tippeket kaphatsz tőlünk, amelyeket azonnal beépíthetsz a kereskedésedbe. A részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött! (x)

Az esetleges válaszok azonban erősíthetik egy globális kereskedelmi háború kockázatát. Ezzel szemben a megszavazott adócsökkentések kissé serkenthetik az amúgy is érett ciklusába érkező amerikai gazdaságot.

Ami Európát illeti, a legutóbbi adatok arra utalnak, hogy a növekedés magas szinten stabilizálódik. Reálgazdasági értelemben tehát a kilátások továbbra is kedvezőek, döntően a Magyarország számára meghatározóan erős európai és német konjunktúrának köszönhetően. A német gazdasági növekedést kissé élénkíthetik a megkötött koalíciós szerződés kiadásnövelő intézkedései.

Egyelőre nem látszanak a kínai gazdaság lassulásának jelei, sőt az az év elején még gyorsult is, így az ezzel kapcsolatos aggodalmak eltúlzottnak tűnnek - írják a közleményben.

Ugyanez mondható el a külső finanszírozási feltételekről, hiszen Európát továbbra is laza monetáris kondíciók jellemzik, miközben a Fed folytathatja a fokozatos kamatemeléseket. A kockázatok ennek megfelelően ellentétesen változtak.

Kirobbanó évkezdet, stabil növekedés

Óriási lendülettel kezdte az idei évet a hazai gazdaság. Januárban a kiskereskedelmi forgalom 7,8, az ipari termelés 6,9, az építőipar kibocsátása 43,2, a vendégéjszakák száma 10,4, az újautó-eladások pedig 38,5 százalékkal bővültek.

Miközben a belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások érdemben növekednek, ami az importot is húzza, az export némileg dinamikusabban gyarapodott – köszönhetően az európai konjunktúrának és újabb exportkapacitások üzembe helyezésének. Így a külkereskedelmi többlet még nőtt is.

Mindezek alapján januárban a GDP növekedése meghaladhatta az 5,5 százalékot, de nem kizárt, hogy a 6 százalékhoz lehetett közelebb - vélik a Takarékbank elemzői.

Az előzetesen megjelent adatok után nem okozott meglepetést, hogy a beruházások fellendülése döntő mértékben járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az előzetesen megjelent havi kiskereskedelmi adatok pedig a fogyasztás gyorsulására utaltak, amit a GDP-adatok is megerősítettek. Ráadásul a külkereskedelem kevésbé lassította a gazdaságot, mivel a belső kereslet importnövelő hatását jobban ellensúlyozta az élénkülő kivitel.

Az idén tovább gyorsulhat a növekedés, amit az igen kedvező hazai és külső kilátások is támogatnak. A jelentős reálbér-növekedés hatására a fogyasztás dinamikája magas maradhat, amit a lakossági megtakarítások meredek növekedése is támogat.

Az előző években elkezdett lakás- és irodaépítések átadási hulláma az idei évben várható, de jó részük áthúzódik jövőre és az utánra is. A beruházások élénkülését a már megjelenő EU-transzferek is támogatták. Mivel azonban az ezekhez kapcsolódó beruházások túlnyomó része még csak a közeljövőben indul, ezeknek is további gyorsító hatásuk lehet.

Az állami beruházások felfutása a közeljövőben várható, miközben az igen jelentős autóipari beruházások mellett a versenyszféráéit a tartósan alacsony kamatkörnyezet, az alacsonyabb társasági adó és szocho, valamint a szinte minden ágazatban megjelenő munkaerőhiány és bérköltség-emelkedés is támogatja, miután a vállalatokat termelékenység- és hatékonyságnövelő beruházásokra kényszerítheti.

A következő években jelentős energetikai beruházások is ösztönözhetik a meredek növekedést. Ennek hatásait azonban ellensúlyozza a beruházások magas importigénye, így a külkereskedelmi többlet szűkülése némileg fékezheti a gazdaságot.

Az európai gazdasági kilátások szintén kedvezőek, így az idén a GDP növekedése az új autóipari kapacitások üzembe helyezésével tovább gyorsulhat. Az idén 4,5, jövőre pedig – a magasabb bázisok miatt – lassuló, 3,6 százalékos növekedésre számítanak a Takarékbank elemzői.

Tartósan a középtávú cél alatt maradhat az infláció

Továbbra is elmaradhat a 3 százalékos céltól az éves infláció, hullámzásának hátterében pedig döntően az üzemanyagárak változása áll. A tényleges árnyomásra jobban utaló maginfláció fokozatosan emelkedik, de a dohánytermékek jövedéki adójától megtisztítva még így is messze elmarad az inflációs céltól. Ezzel szemben a külső környezetből továbbra sem érkezik inflációs nyomás.

Az utóbbi időszakban jelentősen felgyorsult bérdinamika ellenére a keresletoldali árnyomás csak fokozatosan épül fel, ugyanis részben még mindig a korábbi évek elhalasztott fogyasztásának a pótlása zajlik. Az éves átlagos infláció az idei évben 2,5 százalék lehet, s csak a jövő év közepén érheti el tartósan a 3 százalékos célt - írják az elemzők.

A cikk a második oldalon folytatódik.

Oldalak: 1 2

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Négy hónapja a legkevésbé gyengült az eurógazdság »

4IG 630 (-1,25 ) AKKO Invest 462 (-0,97 ) DELTA 98 (-2,39 ) Duna House A 3060 (0,66 ) KULCSSOFT 1520 (0,66 ) MOL 1837 (-1,18 ) MTELEKOM 385 (0,39 ) NUTEX 31 (1,45 ) OPUS 255 (-0,78 ) ORMESTER 11500 (-4,96 ) OTP 11070 (-1,25 ) OTT1 192 (-0,52 ) PANNERGY 618 (-1,90 ) RICHTER 6785 (-0,51 ) TAKAREK 484 (0,83 ) WABERERS 902 (0,22 )