Tolódik az orosz-ukrán gázmegállapodás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elhalasztották az Európai Unió védnöksége alatt folyó orosz-ukrán gáztárgyalásokat, amelyeket a jövő héten kedden tartottak volna Berlinben - jelentette be pénteken az Európai Bizottság.

A háromoldalú találkozót azért tették át későbbi, egyelőre meg nem határozott időpontra, mert a szakértői tárgyalásokon nem sikerült kellő mértékű haladást elérni a vitás kérdések tisztázásában. A politikai szintű egyeztetés helyett a jövő héten valamikor Brüsszelben ülnek össze a felek szakértői. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja bízik abban, hogy a szakértői tárgyalások eredményeként még áprilisban meg tudják tartani a politikai szintű találkozót.

A háromoldalú gáztárgyalások célja, hogy megoldást találjanak Ukrajna és Európa gázellátásának biztosítására a 2015-16-os fűtési szezonra. Az Európai Bizottság azt akarja elérni, hogy júniusra, de legkésőbb júliusra megállapodással végződjenek a tárgyalások. Az egyeztetések alapját a március 20-án Brüsszelben tartott háromoldalú energiabiztonsági tárgyaláson elfogadott közös nyilatkozat képezi.

A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhat orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Az alku értelmében Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt.

Andrij Koboljev, a Naftohaz vezérigazgatója, aki pénteken Brüsszelben az unió és a NATO képviselőivel tárgyalt, sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Ukrajna 12 hónapra szeretné megkötni az új megállapodást.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés